Mesta podpirajo naravno biotsko raznovrstnost bolj kot smo mislili do sedaj

jez
Hitra sprememba zemljišč iz narave v urbana središča, kjer prevladuje beton, povzroča velike izgube biotske raznovrstnosti. A kljub temu, v skladu z novo študijo, ki vključuje 147 mest po vsem svetu, presenetljivo veliko število rastlinskih in živalskih vrst še vedno vztraja in celo uspeva v urbanih okoljih – celo do več sto vrst ptic in več tisoč rastlinskih vrst v enem mestu.

V nasprotju s konvencionalno modrostjo, da mesta pomenijo opustošenje za biotsko raznovrstnost, je študija namreč pokazala, da – medtem, ko nekaj vrst, kot so golobi in trava, najdemo v več mestih – celotna mešanica vrst v mestih odraža edinstveno biotsko dediščino glede na geografski položaj mesta. Študijo je pripravil nacionalni center za ekološke analize in sinteze (Center NCEAS) Univerze Santa Barbara.

Ugotovitve kažejo, da lahko veliko rastlinskih in živalskih vrst, vključno z ogroženimi, uspeva v mestih, kljub temu, da uspevanje drugih upada ali v celoti izginejo. Mesta z več naravnimi habitati podpirajo več ptic in rastlinskih vrst ter se, medtem ko mesto raste, soočajo z manjšo izgubo vrst. Še vedno pa mesta na splošno podpirajo veliko manj vrst (približno 92 odstotkov manj ptic in 75 odstotkov manj avtohtonih rastlin), kot pa podobna urbano nerazvita področja.