Pripravite si zdrav zajtrk

foto - rdeci-smoothieSodobni nutricionisti v prid zmernim oz. raje manjšim kot večjim zajtrkom navajajo raziskave, v skladu s katerimi naš metabolizem potrebuje počitek. Počitek se običajno (razen če jemo pozno zvečer) odvija ponoči, prva stvar, ki jo po počitku zaužijemo, pa je za prebavne organe nekakšna budnica. Za telo naj bi bilo bolj zdravo, da se metabolizem prebuja nežno in počasi, kot pa da ga že prva dnevna porcija hrane popolnoma izmuči.

S to mislijo številne veje alternativne medicine priporočajo, naj bo prva stvar, ki jo zaužijemo v dnevu, kozarec navadne vode. Mnenja o tem, kako poln naj bo krožnik zdravega zajtrka, se od strokovnjaka do strokovnjaka razlikujejo, vsi pa so si edini, da mora krožnik vsebovati uravnotežen nabor hranilnih snovi.

Trenuten trend zdrave izbire za zajtrk namesto krožnikov svetuje kozarce – namesto običajnega kruha v kombinaciji s sirom ali mesom pa priporoča sveže pripravljene smoothieje. Pravila zdravega zajtrka so enaka kot splošna pravila zdrave prehrane: malo maščob, zmerna količina ogljikovih hidratov in beljakovin ter čim več sadja in zelenjave.

Vir: bodieko.si