ZELENO PERO – prvo šolsko tekmovanje v pripravi novinarskega prispevka na temo ohranjanja narave

zeleno pero - šolskoV ponedeljek, 3. 2. 2014, bo na šestintridesetih prijavljenih šolah širom države potekalo prvo šolsko tekmovanje v pripravi novinarskega prispevka na temo ohranjanja narave. Na tekmovanje, ki ga organizira društvo Planet Zemlja, se je prijavilo preko 350 učencev in dijakov.

Cilji tekmovanja so predvsem širjenje in poglabljanje znanja iz okoljevarstva, ekologije in načel trajnostnega razvoja, informiranje in ozaveščanje o pomenu razumevanja narave, njenih procesov ter zakonitosti, varovanja narave in lokalnih okoljskih težavah ter popularizacija trajnostnega odnosa do okolja. Tekmovanje, ki je organizirano na dveh nivojih – šolskem in državnem – je namenjeno učencem od 4. do 9. razreda osnovnih šol ter dijakom srednjih šol.

Prijavljeni učenci in dijaki so se pod vodstvom mentorjev intenzivno pripravljali in izobraževali tako s področja novinarstva kot tudi okoljske problematike, poudarek pa je bil predvsem na poznavanju lokalnih okoljskih problemov in projektov s področja okoljevarstva.

S projektom želi društvo Planet Zemlja mladim pokazati, da imajo tudi sami možnost aktivnega sodelovanja pri oblikovanju javnega mnenja ter s tem spodbujati zavest, da lahko sodelujejo pri pozitivnih spremembah v svojem lokalnem okolju. V ta namen bodo vse prispevke mladih, objavili tudi na straneh elektronskega medija mladih eko novinarjev www.eko-generacija.org, ki ga je društvo ustvarilo leta 2012 z namenom širjenja ekoloških izkušenj, mnenj in znanj mladih.

Državno tekmovanje za Zeleno pero bo potekalo v Ljubljani, 18. marca 2014, svečana podelitev priznanj pa bo potekala na svetovni dan zemlje, 22. aprila 2014 na Gospodarskem razstavišču Ljubljana.