Dan zdrave prehrane na Primorskem

logo_šoleHrana – njena pridelava, predelava in priprava. Da je lokalno pomembno in zdravo, bodo danes spoznavali na Primorskem. V vrtcu v Novi Gorici bo namreč potekalo predavanje z naslovom »Živim domače, jem lokalno«, ki ga bo izvedla strokovnjakinja in vodja samooskrbe s hrano iz zadruge Jarina, slušateljice pa bodo strokovne delavke. V dijaškem domu v Ajdovščini pa bo medtem 10 dijakov posvetilo svojo pozornost delavnici Food revolution.

Da imajo mladi v Sloveniji slabe prehranske navade, navajajo podatki o tem, da kar 56 odstotkov mladih ne zajtrkuje med tednom, 60 odstotkov jih vsakodnevno ne uživa sadja, 75 odstotkov jih vsak dan ne uživa zelenjave, 37 odstotkov mladih pa pogosto pije sladkane pijače.

Pobuda za projekt »Živim domače, jem lokalno« pa izhaja iz vse težjih razmer in vse aktualnejših potreb po samooskrbi s hrano, pri tem pa igra pomembno vlogo tudi zdravje, na katerega še kako vplivata izvor in način pridelave hrane. Predavateljica bo tako govorila o pomenu lokalne samooskrbe, ki je v tem letu še kako aktualna. Na to kaže tudi Mednarodno leto družinskih kmetij, ki ga je Organizacija združenih narodov razglasila prav za leto 2014.

Projekt Food revolution podpira Žito z izdelki Natura.