TURISTI NA OBISKU PRI DIJAKIH TURIZMA IN GOSTINSTVA

logo_šoleDa je hrana od nekdaj privabljala ljudi k sebi, je dejstvo, ki ga dandanes s pridom izkoriščajo najrazličnejše panoge. Tudi turizem. Zato je v petek v okviru vseslovenskega natečaja Planetu Zemlja prijazna šola, na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Novo mesto, dijakom drugega letnika gastronomije, na temo trajnostnega turizma predavala direktorica zavoda Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace, Jana Apih.

Kot je povedala njihova mentorica Marija Turk, so se dijaki v prvem letniku učili osnov turizma, zato je bilo zanimivo prisluhniti razmišljanju in praksam doma in po svetu o tem, kako pomemben vzvod turizma je hrana in kako pomembno je tudi v tem segmentu, racionalnost združiti s tradicijo.

Dober primer domače prakse je gotovo projekt Kilometer 0, ki ga je leta 2011 uvedla Izola in tako z njim postala prepoznavna in priljubljena destinacija za gurmane. V okviru projekta namreč s pomočjo lokalnih skupnosti in lokalnih turističnih ponudnikov obiskovalcem na inovativen način približujejo avtohtono in avtentično gastronomsko ponudbo Izole in izolskega podeželja.