Zeleno pero – na državno tekmovanje kar 79 učencev

zeleno pero - šolskoPrvo šolsko tekmovanje v pripravi novinarskega prispevka na temo ohranjanja narave in varovanja okolja je uspešno izvedeno. Na državno tekmovanje, ki bo potekalo 18. 3. 2014, se je uvrstilo 79 dijakov in učencev.

V začetku februarja je na tridesetih slovenskih šolah potekalo prvo šolsko tekmovanje v pripravi novinarskega prispevka na temo ohranjanja narave in varovanja okolja. Na tekmovanje, ki ga organizira društvo Planet Zemlja, se je prijavilo 367 dijakov in učencev.

S projektom želi društvo Planet Zemlja mlade spodbuditi k aktivnemu raziskovanju lokalnega okolja in seznanjanju z okoljsko problematiko ter s tem spodbuditi zavest, da lahko tudi sami sodelujejo pri pozitivnih spremembah v svojem kraju. V okviru šolskega tekmovanja so pripravili prispevke, ki so jih izražali skozi različne novinarske žanre, pisali pa so o aktualnih okoljevarstvenih problematikah. Priprave so bile zelo aktivne, saj je bilo potrebno veliko raziskovalnega dela, opravljenih pa je bilo tudi nekaj intervjujev s strokovnjaki.

Cilji tekmovanja so predvsem širjenje in poglabljanje znanja iz okoljevarstva, ekologije in načel trajnostnega razvoja, informiranje in osveščanje o pomenu razumevanja narave, njenih procesov ter zakonitosti, varovanja narave in lokalnih okoljskih težavah ter popularizacija trajnostnega odnosa do okolja.

Državno tekmovanje bo potekalo 18.3.2014, po zaključku pa bodo na straneh elektronskega medija mladih eko novinarjev www.eko-generacija.org, objavljeni prispevki šolskega in državnega nivoja tekmovanja.

Svečana podelitev priznanj, katere se bo udeležil tudi minister dr. Jernej Pikalo, bo potekala na svetovni dan zemlje, 22. aprila 2014 na Gospodarskem razstavišču Ljubljana.