Turisti bodo danes obiskali OŠ Markovci

logo_šoleTurizem je ena izmed najhitreje rastočih panog na svetu. Ker je pomemben tako za gospodarstvo kot za okolje, smo letos v vseslovenski natečaj Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec umestili tudi projekt Turisti na obisku. Danes bo tako v okviru natečaja na Osnovni šoli Markovci na temo trajnostnega turizma predavala direktorica zavoda Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace, Jana Apih.

Pri trajnostnem turizmu ne gre samo za zmanjševanje negativnih vplivov na okolje in občutljivo ravnanje z naravnimi viri in danostmi, temveč tudi za gospodarski in socialni ter kulturni vidik. To pomeni, da mora turizem ob svojem razvoju in posegih v prostor odgovorno ravnati tudi s svojimi zaposlenimi, lokalno skupnostjo ter kulturno dediščino. Stremeti mora k temu, da s kupovanjem lokalnih izdelkov in spodbujanjem k temu tudi turistov, lokalnemu okolju zagotavlja vire zaslužka, da zaposluje lokalno prebivalstvo ter da se aktivno vključuje v življenje in delovanje lokalnih skupnost. Na drugi strani pa mora skrbeti, da podjetje posluje uspešno, da so zaposleni pošteno in redno plačani, da se ne spušča v tvegane posle in s tem ne ogroža finančne stabilnosti vseh z njim povezanih.

Ker je cilj projekta oblikovati turistični program za tuje obiskovalce v kraju, v katerem živijo, bodo skozi projekt slušatelji tisti, ki se bodo spraševali o svojem kraju skozi oči tujca in razmišljali o tem, kaj jim kraj lahko ponudi in kako zanimivosti in ponudbo kraja sestaviti v program, ki bi bil lahko zanimiv za obiskovalca.

Slušatelji predavanja bodo učenci iz 8. razreda.