Kako proizvesti čim manj odpadkov?

periloZelo preprosto je smeti spremeniti v pravi zaklad. Preden nekaj zavržete, se vprašajte, ali vam ta predmet lahko koristi kje druge ali pa nemara pride prav komu drugemu. Odslužena oblačila lahko na primer uporabite na različne načine – lahko jih uporabite za čiščenje, svojemu ljubljenčku lahko iz njih izdelate ležišče in še in še.

Da bo odpadkov čim manj, lahko poskrbite za čimbolj razumska dejanja. Pri embalaži je namreč zelo pomembno, da jo stisnete na kar se da majhno površino. Če nič drugega, si boste tako zagotovili več prostora v zabojniku.

Številni proizvodi prej romajo v smeti ravno zaradi neprimernega vzdrževanja. Pomembno je, da vse stvari vzdržujete v skladu s priporočenimi navodili. Pomembno je, da zamenjate pipe, ki puščajo, da redno vzdržujete lesene predmete, da zamenjate počen strešnik na hiši itd. S primernim vzdrževanjem bodo stvari trajale dlje, poleg tega pa se boste izognili nepotrebnim in dragim popravilom.

Če pa se karkoli pokvari, pa to seveda popravite. Ni treba vsega zavreči kar takoj. Če se vam je na čevljih odlepil podplat, jih odnesite na popravilo k čevljarju, na novo preoblecite sedežno garnituro ali stole, … Če boste stvari popravili ali obnovili, boste veliko prispevali k manjšemu kopičenju smeti.

Vir: bodieko.si