Prijetna nedelja v hribih

GVH-2V nedeljo, 18. maja 2014, bo potekal že letošnji četrti skok v hribe. Planinci bodo na Zlatorogovi transverzali ponosa tokrat osvajali vrh na Boču.

Najbolj znan vrh v verigi Karavank, ki se od Olševe in Pece zlagoma spuščajo proti jugovzhodu, je Boč. Slavo mu poveličuje še ena zanimivost, in sicer rastišče Velike velikonočnice, zaščitene gorske rože, ki spada med najbolj ogrožene rastlinske vrste pri nas. V povezavi z Bočem kroži tudi legenda o razbojnici Špelki, ki naj bi se s svojo tolpo skrivala v Balunjači, kraški jami pod vrhom Boča. Grof Dizma jo je ujel in dal obglaviti, ker je ugrabila njegovega sina, vendar jama še vedno buri duhove.

Planinski dom na Boču stoji na prostrani planoti Na Ravni, na zahodnem pobočju Boča, zraven cerkvice Sv. Miklavža iz 16. stoletja. Prva skromna koča na vrhu Boča je bila odprta septembra 1899, vendar so leta 1930 pod vrhom zgradili novo planinsko kočo, na vrhu Boča pa postavili lesen razglednik. Dom je odprt vse dni v tednu, razen ponedeljka. Z njim upravlja PD Poljčane.

Pivovarna Laško želi z akcijo Gremo v hribe svojo najprepoznavnejšo znamko – Zlatoroga – povezati s simbolom slovenstva, hribi in planinami ter združiti aktivno preživljanje prostega časa v naravi z dobro družbo in zabavo.

Pivovarna Laško bo za vsak podpis v častni Zlatorogovi knjigi donirala 1 evro lokalnemu planinskemu društvu.