Prva priznanja za Zeleno pero

IMG_8019_ZP_mV organizaciji društva Planet Zemlja, je letos prvič potekalo državno tekmovanje za Zeleno pero, tekmovanje mladih v pisanju novinarskih prispevkov na temo varovanja okolja in ohranjanja narave. Na tekmovanje, kjer so lahko tekmovali učenci druge in tretje triade Osnovne šole ter dijaki Srednjih šol, se je prijavilo 24 zavodov, bronasto priznanje je prejelo 184, srebrno 68, zlato pa pet mladih eko novinarjev. Priznanja so ob dnevu zemlje prevzeli iz rok ministra za izobraževanje, znanost in šport dr. Jerneja Pikala.

Na fotografiji: nagrajenka Tia Senekovič z ministrom dr. Jernejem Pikalom

OBRAZLOŽITVE NAGRAJENIH DEL (ZLATA PRIZNANJA) ZA ZELENO PERO:

SREDNJA ŠOLA:

1. Avtor: Nejc Novak, Gradbena šola in gimnazija Maribor

Intervju: Vedno odlašamo do zadnjega!

Dom je prostor, kjer preživimo veliko časa, zato je pomembna kakovost preživetega časa, pa tudi kakovost prostora in našega bivanja v njem. Avtor prispevka se je verjetno tudi zato posvetil varčnim in bio hišam ter ekološko tematiko in varovanje okolja prenesel v naš najbolj intimen del življenja. Pred intervjujem je natančno raziskal temo in se nanj dobro pripravil, zato ta zaobjema vse ključne informacije in je hkrati strukturno pravilno urejen. V prispevku je odlično izraženo zavedanje o pomembnosti načina življenja in trajnostnega razmišljanja.

2. Avtorica: Eva Kržišnik, Škofijska klasična Gimnazija

Komentar: Čisto vodo dobimo, tako tudi vrnimo

V komentarju, zapisanem na poljuden in širši javnosti razumljiv način je avtorica z inovativnim pristopom in poglobljenim znanjem podala kakovostne in konkretne informacije o rastlinskih čistilnih napravah. Pred zapisom je dodobra na podlagi analize okolja dodobra spoznala sistem na katerega je javnost opozorila s komentarjem.

OSNOVNA ŠOLA – TRETJA TRIADA:

1. Avtorica: Klara Gajšek, Osnovna šola Trbovlje

Reportaža: Pot odpadkov – od trgovine do smetišča

Reportaža avtorice zajema prav vse, kar navadno bralca pritegne k branju prispevka. Od intervjujev naključnih kupcev, lastnih izkušenj ter opazovanja. Prispevek o odvečni embalaži, ki nastane, če želimo priti do skromnega koščka čokolade je zato izredno prepričljiv in bralca naravnost motivira, da začne razmišljati o pomenu ravnanja z odvečno embalažo ravnanja z odpadki, ki jih povzroča sedanja potrošniška družba.

 

2. Avtorica: Tia Senekovič, Osnovna šola Pesnica pri Mariboru

Reportaža: Moja narava – moja prihodnost

Avtorica je pripravila v dobro zgrajenem klasičnem novinarskem članku uspešno prenesla splošna vedenja, znanja ter primere v lokalno okolje. V članku je obilica različnih konkretnih primerov in dobro poudarjen pomen zavedanja, da nas čedalje večja količina odpadnih materialov bremeni, hkrati pa avtorica bralcem ponuja tudi rešitvam s katerimi lahko tudi posamezniki spremenijo svoja ravnanja in okolje manj obremenijo z odpadki.

OSNOVNA ŠOLA – DRUGA TRIADA:

1. Avtorica: Ana Stergar, Osnovna šola Hinka Smrekarja

Novinarski prispevek: Zrak v Ljubljani

Avtorica se je na dokaj zahtevno temo prispevka odlično pripravila in uporabila inovativen pristop raziskovanja. V članek je vključila tudi področja na katerih že potekajo aktivnosti za izboljšanje kakovosti zraka v mestu. Avtorica v članku torej ne ugotavlja samo stanja, ampak podaja tudi konkretne rešitve problematike.

Foto: arhiv društva Planet Zemlja