SVETOVNI DAN OKOLJA ZA PRIHODNJE GENERACIJE

logo_šoleVčeraj, na svetovni dan okolja, je društvo Planet Zemlja že peto leto zapored, razpisalo vseslovenski natečaj Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec. Cilj natečaja je vzgojno-varstvenim in vzgojno-izobraževalnim zavodom ponuditi dodatno znanje s področja ekologije in sorodnih disciplin, sistemu izobraževanja pomagati vzgajati odrasle, odgovorne do okolja. Obenem sodelujoči skozi natečaj iščejo povezavo med različnimi področji bivanja in naravo ter raziskujejo vplive naših dejanj na naše neposredno in širše okolje.

V šolskem letu ki se izteka se je na natečaj prijavilo rekordno število zavodov, saj smo evidentirali 124 zavodov in prek 13.000 sodelujočih, medtem ko se je v preteklih 3 letih skupaj nanj prijavilo 180 zavodov in 32.000 sodelujočih. Tako dober odziv v društvu pripisujemo dejstvu, da prijava k natečaju ne zajema pristojbine in bogatemu izboru različnih projektov, primernih za različne starostne skupine in pestremu naboru oblik izvajanj. Tako se med projekti najdejo klasična predavanja, delavnice, pa tudi raziskovalne naloge, praktične preizkušnje in prvo državno tekmovanje v pripravi novinarskih prispevkov o varovanju okolja in ohranjanju narave Zeleno pero.

Kot vsa leta doslej, smo tudi tokrat k sodelovanju povabili priznane slovenske strokovnjake in ustanove, ki lahko največ pripomorejo na področju varovanja okolja in vzgoje za odgovornejši odnos do kvalitete bivanja prihodnjih generacij. Poleg znanstvenikov Znanstvene fundacije RS, strokovnjakov Agencije RS za okolje, Kajakaške Zveze Slovenije, podjetij skupine Pivovarna Laško (strokovnjaki področja proizvodnje in embaliranja vod), društva Skrinja, Gradbenega Instituta ZRMK, Zavoda Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace, svetovnega gibanja Food Revolution, bodo letos z nami sodelovali tudi znanstveniki Znanstveno raziskovalnega centra SAZU, strokovnjaki društva Morigenos – slovenskega društva za morske sesalce in podjetja za aplikativno ekologijo Limnos (strokovnjaki s področja znanja o sožitju z naravo naših prednikov). Med projekti je tudi projekt, ki uživa podporo aktualnega predsednika Republike že od leta 2006.