Lajšanje glavobola s pravilno prehrano

glavaGlavobole in migrene, ki jih zatirate ali lajšate s tableti, jih lahko poskusite ukrotiti tudi s pravilno prehrano. Nekateri zdravniki namreč pravijo, da rdeče vino vsebuje tiramin, fitokemikalije, imenovane fenole, ki so lahko resnični sprožilci tovrstnih tegob. Za nekatere ljudi lahko pitje katerekoli vrste alkohola pomeni migreno. Druge sestavine v pivu, viskiju, in drugih vinih, ki zmanjšujejo raven serotonina (hormon sreče) v možganih, lahko tudi sprožijo migrene.

Tudi v čokoladi je veliko tiramina. Hkrati pa ženske hrepenijo po čokoladi med stresom in hormonskimi spremembami, ki prav tako lahko sprožijo glavobole. Težava utegne biti tudi v količini čokolade, saj imajo pacienti, ki imajo v prehrani največ maščob, precej pogoste glavobole.

Tudi kava si zasluži posebno omembo, saj lahko nenadna ukinitev porabe kave sproži glavobole. Klinični strokovnjak za prehrano dr. Nupur Krishnan, pojasnjuje: »Kava je rahlo zasvojljiva in začasno poveča mentalno budnost in koncentracijo. Nenadna odpoved tej pijači lahko pogosto povzroči glavobol, razdražljivost in druge simptome, ki se po svoji strogosti razlikujejo od ene osebe do druge.« Na primer, pri nekaterih ljudi, ki so občutljivi na kofein, lahko sproži migrenske glavobole, medtem ko pri drugih morda dejansko prekine migreno s sprostitvijo zoženih krvnih žil, ki povzročajo utripanje glave.

Vir: bodieko.si