Jesenski izlet v Poljčane

poljcaneIzpod zelenega Pohorja, iz grajskega mesta Slovenska Bistrica nas pot pelje proti Poljčanam – proti štajerskemu Triglavu – v objem Boča. Pogled na zelene travnike, reko Dravinjo, Dravinjsko dolino in širno okolico se nam ustavi, ko zastrmimo iz planinsko pohodniške točke, iz razglednega stolpa na Boču in začutimo hladen vetrič v lepem jasnem dnevu, ko nas obsije sončni žarek in polni energije nadaljujemo potepanje po Dravinjski dolini pod okriljem mogočnega Boča ter se srečujemo z legendami in zgodbami o Boču.

Potepanje začnemo v Poljčanah in ga nadaljujemo ob toku reke Dravinje ob tem pa se ustavimo in spoznamo kako so med seboj prepletene kolesarske, pohodniške in tematske poti. Morda si izposodimo kolo in se odpeljemo po Dravinjski kolesarski poti iz Poljčan mimo Opazovalnice za ptice, kjer ujamemo trenutek in ob reki Dravinji srečamo katero izmed tu domujočih ptic, se odpeljemo mimo Oaze za oddih, kjer ob kolesarski poti srečamo lepo ohranjen Černogov kozolec. V nadaljevanju se ustavimo in se prepustimo pravljičnosti kraja Studenice, ki nas očara s svojo zgodovino in čisto izvirsko vodo. Pogled na ruševine starega Studeniškega gradu kar vabi in že peljemo proti Križeči vasi, kjer na nas že od daleč pogleduje zvonik cerkve svete Lucije.

Ob prihodu v vas nas pozdravi velik napis dobrodošli in v danes očarljivi etnološki vasi se lahko prepričamo, kako prijetna je domačnost vasi, mlina na veter, kmečke izbe in za povrh se lahko še obilno okrepčamo. Vedno je dobrodošlo izvedeti kaj novega, si razširiti obzorje in že nas pot v popoldanskem času pelje proti Modražam, kjer lahko spoznamo kaj vse nam ponujajo učni poligoni in kako lahko vso znanje spretno uporabimo na našem vrtu ali v okolici našega doma. Ob toku reke Dravinje in Dravinjska kolesarska nas pripeljeta do Makol in od tu naprej, še proti Majšperku, vendar mi se bomo počasi vrnili nazaj in za piko na i izbrali še iz kaj bogate kulinarične ponudbe lokalnih dobrot, ki jih ponuja Društvo zakladov Dravinjske doline ali pa si bomo izbrali kar lep spominek, ki nam bo krasil domačo polico in kar namigoval, da se bomo zopet srečali ob reki Dravinji.