PRVI VSESLOVENSKI NATEČAJ ROCK & WALK SLOVENIA 2014

rock  walkV ponedeljek se je v okviru Uličnega festivala in Evropskega dneva brez avtomobila, v Ljubljani odvil prvi vseslovenski natečaj ROCK & WALK SLOVENIA 2014, ki ga je organiziralo društvo Planet Zemlja v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana. Razpis je bil namenjen mladim, še neuveljavljenim glasbenim skupinam, ki so morali na prizorišče peš. Cilj projekta je namreč mlade glasbenike spodbuditi k uporabi okolju bolj prijaznih prevoznih sredstev.

Glasbeniki veljajo za eno tistih skupin, ki se veliko prevažajo na koncerte širom države, nemalokrat v več vozilih, saj morajo na prizorišča prepeljati veliko opreme. To se dogaja predvsem že uveljavljenim glasbenim skupinam, a prav za prevzemanje navad velja, da se teh ljudje navzamejo lažje, če se s temi srečujejo ko so mlajši. Od tod društvu ideja za natečaj, skozi katerega je komisija, ki so jo sestavljali slovenska rockovska legenda Pavle Kavec, vrhunski klasični in rock kitarist, ki je magistriral v avstrijskem Gradcu, Luka Vehar in ustanovni član društva in programski vodja festivala Pivo in cvetje 2011 – 2013 Viljem Grdadolnik, za nastop pred javnostjo izbrala skupine: Ups’n Downs, Co.Da, Maniacs, Lumberjack, Pyroxene in For Tease. Komisija, ki se ji je pridružila tudi predstavnica MOL Vanda Straka Vrhovnik, je odločila, da je skupina Pyroxene pokazala največ znanja, samozavesti, energije in potenciala, ki jih lahko hitro ponese med bolj znane glasbenike. Obenem je komisija izrazila mnenje, da si skupini Maniacs in Lumberjack zaslužita tolažilno nagrado, saj sta pokazali velik ustvarjalni potencial in zanimiva avtorska besedila v slovenskem jeziku. Z zmagovalno skupino bo MOL podpisala pogodbo, s katero ji zagotavlja nastop na enem od dogodkov MOL v času do naslednjega Evropskega dneva brez avtomobila, drugi dve skupini pa bosta domov odnesli motivacijsko nagrado.

 

Še mnenje zmagovalne skupine Pyroxene o ekološki ozaveščenosti:

„Zemljina onesnaženost je dandanes kar velik problem. S konstantnim nabiranjem odpadkov, izpušnimi plini ter nasploh nekorektnim odnosom do okolja, smo ljudje korenito posegli v ekosistem v katerem živimo.

Glasbena skupina Pyroxene se zaveda pomena varovanja okolja. Na vaje ne hodimo z osebnimi avtomobili, raje se poslužimo, kadar je nujno, javnega prometa. Ko je lepo vreme se najraje, do bunkerja v katerem vadimo, sprehodimo. Na koncerte se vozimo samo z enim avtom, da pazimo na izpuste plinov. En član skupine se odloča za nakup električnega osebnega vozila.

Tudi ko bomo slavni bomo skrbeli za naravo ter okolje, takrat verjetno še bolj kot sedaj. Z večjo prepoznavnostjo bi promovirali ekološko ozaveščenost in življenski slog, prijazen naravi.“

Tudi skupina Lumberjack meni, da je odnos do okolja pomemben, zato hodijo na vaje peš ali s kolesom, vsi člani pa vestno ločujejo odpadke. „Tovrstne dogodke močno podpiramo in veseli bomo vsakega povabila na dogodke, kjer bo glavna tema kvaliteta bivanja prihodnjih generacij,“ še dodajajo.

Podoben projekt, imenovan Glasbeni vlak za Planet Zemlja, je društvo pred leti organiziralo v sodelovanju s Slovenskimi železnicami in znanimi slovenskimi glasbeniki.