PROJEKT REIGRIŠČE DOBIL NOVEGA VARUHA

GUGALNICAZ namenom omogočanja igre vsem, tudi gibalno oviranim, se je danes na otroškem igrišču v Mestnem parku v Mariboru, postavilo gugalo za gibalno ovirane osebe. Gre za enega izmed elementov projekta REIGRIŠČE – VARNA IGRIŠČA SLOVENIJE, ki ga izvajata Zavod za varno igro in društvo Planet Zemlja. Cilj projekta je varna, raznolika in okolju ter uporabnikom prijazna reciklaža igrišč, ki s pomočjo strokovnjakov nudi tudi izobraževanje kadra ki upravlja in vzdržuje igrišča. Gre torej za projekt z dolgoročno naložbo, ki sta ga prepoznala tudi varuhinja človekovih pravic, gospa Vlasta Nussdorfer in UNICEF Slovenije in s tem prevzela vlogo VARUHA VARNIH IGRIŠČ SLOVENIJE.

Mestna občina Maribor je s postavitvijo prvega igrala za gibalno ovirane, prevzela vlogo VARUHA ZEMLJE. Gre za naziv, s katerim nosilca projekta spodbujata nudenje možnosti igre vsem, tudi gibalno oviranim, ob tem pa opozarjata na zemljo kot osnovo, na kateri se rodimo, rastemo in živimo. MECEN REIGRIŠČ je postalo podjetje Nigrad, ki je Mariboru doniralo igralo ter zagotovilo tudi kopico drugih, dolgoročnih prednosti s področja varnega vzdrževanja javnih površin.

»Danes se mi srce smeji, saj se ne dogaja prav pogosto, da nekdo drug pomisli na nas,« je zbrane nagovorila Lidija Šestak Zorič, predsednica Sončka – Mariborskega društva za cerebralno paralizo.

»Veliki koraki so skriti v majhnih premikih. Veseli me, da smo z nevladnimi organizacijami začeli pisati novo zgodbo v Mariboru,» je povedal župan dr. Andrej Fištravec in dodal: »Težko je vedeti kako je biti drugačen, dokler nisi drugačen. Zato si želim, da bi našo družbo krepila zdravje in zadovoljstvo. Vabim vas, da novico o tej novi pridobitvi, pogumno prenašate naprej.«

»Veseli nas, da je Maribor prepoznal naš projekt in njegovo širino, kjer je sta v ospredju varnost in priložnost, ter s tem dokazal, da ima posluh za ljudi in okolje v katerem živijo,« sta predajo igrala javnosti, pospremili avtorici projekta Andreja Bednjički, direktorica Zavoda za varno igro in Irena Mraz, predsednica društva Planet Zemlja.