TORBA DA TE KAP

torbaVčeraj se je v okviru vseslovenskega natečaja Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec 2014/15, na Srednji šoli Zagorje, odvil projekt Torba da te kap, prva od mnogih delavnic, ki jih v okviru natečaja organizira društvo Planet Zemlja. Natečaj poteka že od leta 2010, torbe pa so dijaki v tej šoli šivali prvič.

Tekstilni izdelki pomembno vplivajo na degradacijo okolja in spadajo med najhitreje rastoče odpadke, pa tudi med najbolj razširjene potrošniške dobrine, saj je tekstilna industrija tudi druga največja industrija na svetu. Ta porablja za svoje proizvode velike količine naravnih surovin (premog, nafta, zemeljski plin), zaradi potrebnega namakanja pa tudi velike količine vode. Ker gre večinoma za proizvodnjo umetnih vlaken kjer se porablja velike količine energije, ti materiali pa se tudi razkrajajo izredno počasi, smo v društvu Planet Zemlja želeli pokazati na alternativo – predelavo tekstila.

Mladi z nekaj znanja o šivanju, lastnostih šiviljskega materiala in pripomočkov, so si tako v delavnici iz starih, obrabljenih in zapuščenih kosov blaga ter dekorativnimi dodatki, šivali unikatne in uporabne torbe, ob tem pa spoznavali vpliv tekstilnega odpadka na okolje.