KO LESARJI ZAMESIJO KRUH

IMAG0792Te dni se je na Lesarski šoli Maribor izvedel projekt Od zrna do kruha, ki ga društvo Planet Zemlja izvaja znotraj vseslovenskega natečaja Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec. Gre za projekt, kjer mladi spoznavajo vrste žit ter možnosti ki jih raznolikost teh nudi vsem, ki imajo nekaj volje in želje sami zamesiti kruh ali sladico v testu. Projekt je nastal z željo po ohranjanju odgovornega odnosa do kruha – osnovne sestavine vsakega gospodinjstva – in dvigu zavesti o tem, da je doma pripravljena jed okusnejša in bolj zdrava kot uživanje predelanih proizvodov. Osnovno sporočilo projekta podpira družba Žito d.d. s svojimi izdelki.

 

Bilo je super in hkrati nekaj novega z vidika enostavne priprave kruha iz različnih vrst žita,“ je povedala mentorica projekta Darja Krecenbaher. „Dijaki 4.a oddelka in predstavnika Dijaške skupnosti so z vso vnemo in obilo dobre volje zagrabili za vsa opravila priprave moke, testa ter različnih bio in eko namazov, ki so nam popestrili okuse različnih vrst kruha. Ker so to zaključni letniki in tudi, ker je to populacija samih fantov in treh deklet, je bil seveda ta projekt hkrati izziv za vse. Spoznali smo, da lahko tudi zelo enostavno in z nekaj idej, iz žit, ki so še nekoliko manj poznana in seveda vse bolj uporabljena v današnjem času, spečeš odličen kruh, ki se vsekakor razlikuje od običajnega belega. Tega, kot so dijaki in dijakinje sami priznali, še vedno preveč zaužijemo v modernem in prehitrem tempu vsakdana.“

 

Delavnica peke kruha je bila morda za koga tudi izziv da izdela leseno posodo, “nečke”, krožnik, valjar, kuhalnico… Mnogo idej se je porodilo mladim, aktivnim na lesarskem področju, za zagon in ustvarjanje novih uporabnih ter zanimivih izdelkov in orodij za pripravo jedi. „Ker smo Lesarska šola in to znamo!“ so dejali dijaki.

Sledila je degustacija dobrot, kamor so bili vsi povabljeni.

 

Projekt predstavlja enega od 17-ih, sodelujočih v vseslovenskem natečaju Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec 2014/15, ki ga društvo Planet Zemlja izvaja že od leta 2010, v njem pa je doslej sodelovalo že prek 300 zavodov, tem pa se je letos pridružilo 69 novih zavodov VIZ in 83 enot zavodov VVZ.

 

Natečaj bo s svojimi projekti pot nadaljeval v ponedeljek, 22.12.2014 na Javnem zavodu OŠ Marjana Nemca Radeče, kjer bodo učenci 8. in 9. razredov

prisluhnili prisotnosti kemikalij v hrani, oblačilih in čistilih, predavanju, ki ga društvo izvaja v okviru projekta Karavana varne kemije.