INTERPRETACIJA OKOLJA

photo25. novembra 2014 se je v Zemljepisnem muzeju v Ljubljani, zbralo 9 učiteljic in vzgojiteljic iz vse Slovenije na delavnici o interpretaciji domače pokrajine, ki jo je vodil dr. Aleš Smrekar z Geografskega inštituta Antona Melika Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Cilj projekta je z interpretacijo okolja mladim na prijazen način in z vzbujanjem pozornosti, približati razumevanje pokrajine. Projekt pa lahko pripomore tudi k temu, da mladi postopoma izboljšajo svoj odnos do okolja na splošno.

 

Izvajalec se je odločil, da bo zaradi boljšega osvajanja znanja v relativno kratkem času, pripravil preplet terenskega in kabinetnega dela, zato so se najprej pogovarjali o teoretskih izhodiščih kakovostne interpretacije, nato pa na primeru informativnih tabel, e-lekcij, banke terenskih nalog ter učilnice na prostem, prikazali različna orodja za interpretacijo naravne in kulturne dediščine. To so izvedli na Ljubljanskem Barju, kjer so se ob Poti ob reki Iški – “Okljuk”, pogovarjali o interpretaciji pokrajine in s praktičnim delom tudi simulirali delo skupine otrok.

 

Projekt predstavlja enega od 17-ih, sodelujočih v vseslovenskem natečaju Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec 2014/15, ki ga društvo Planet Zemlja izvaja že od leta 2010, v njem pa je doslej sodelovalo že prek 300 zavodov.

 

Natečaj bo s svojimi projekti pot nadaljeval danes popoldne v Vrtcu Jesenice, kjer se bodo zaposleni srečali s projektom Urbana permakultura – žakelj v učilnici. V okviru tega bodo ustvarili prvo gredico v eni izmed učilnic.

 

 

Www.planet-zemlja.org

www.eko-generacija.org

Ker nam ni vseeno!

 

O NATEČAJU:

Društvo Planet Zemlja, katerega poslanstvo je komuniciranje okoljevarstvenih tem, je v letu 2010 prvič razpisalo vseslovenski natečaj za pridobitev naziva PLANETU ZEMLJA PRIJAZNA ŠOLA – VRTEC. Nanj se je doslej odzvalo prek 300 zavodov, naziv pa jih je doslej pridobilo prek 220. Zabeležili smo prek 45.000 sodelujočih otrok in mentorjev iz vseh regij Slovenije.

Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec naj bi pripomogla k ohranjanju naravnega, kulturnega in nacionalnega izročila Slovenije, razvijala zdravo samopodobo posameznika ter spoštljiv in  odgovoren odnos človeka do okolja in narave. Zato je društvo tudi v tem šolskem letu izvedlo natečaj v želji, da bi se nanj prijavilo še več zavodov, saj želijo s projektom doseči, da bi odgovoren odnos do sočloveka, vseh živih bitij in narave, postal način življenja.

Kot vsa leta doslej, so tudi tokrat k sodelovanju povabili priznane slovenske strokovnjake in ustanove, ki lahko največ pripomorejo na področju varovanja okolja in vzgoje za odgovornejši odnos do kvalitete bivanja prihodnjih generacij.  Poleg znanstvenikov Znanstvene fundacije RS, strokovnjakov Agencije RS za okolje, Kajakaške Zveze Slovenije, podjetij skupine Pivovarna Laško (strokovnjaki področja proizvodnje in embaliranja vod), društva Skrinja, Gradbenega Instituta ZRMK, Zavoda Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace,  svetovnega gibanja Food Revolution, bodo letos z nami sodelovali tudi znanstveniki Znanstveno raziskovalnega centra SAZU, strokovnjaki društva Morigenos – slovenskega društva za morske sesalce in podjetja za aplikativno ekologijo Limnos (strokovnjaki s področja znanja o sožitju z naravo naših prednikov).