Pomagajmo žabicam čez cesto!

Zelena rega_Nika HrabarV občini Vodice predstavlja odsek ceste v Kosezah proti Mengšu eno izmed cest, ki ovira selitveno pot dvoživk iz gozda do mrestišča. Spomladi se namreč okoli 1.000 osebkov različnih vrst dvoživk, predvsem krastače in rjave žabe, tudi zelene žabe in pupki, odpravi do Phliškega bajerja, v gozdu na drugi strani ceste. Na cesti prihaja do povoza dvoživk, kar negativno vpliva na ohranjanje populacij. Obenem je cesta s povoženimi žabami spolzka in nevarna. Zato je nujno potrebna pomoč prostovoljcev!

Vabimo vas, da se akciji Pomagajmo žabicam čez cesto pridružite! Akcija selitve dvoživk se ponavadi prične konec februarja ali v začetku marca in traja kakšen mesec. V Kosezah krajanka ga. Ester Fabiani že nekaj let zapored organizira akcijo prenašanja dvoživk čez cesto. Ga. Ester takrat sama postavlja varovalno ograjo na enem delu ceste, vsako noč pregleduje in prenaša dvoživke čez cesto na kar velikem odseku ceste, skupaj približno 1,5 km. Nekaj prostovoljcev ji sicer priskoči na pomoč, a žal še vedno v premajhnem številu.

V kolikor ste pripravljeni pomagati pri organizaciji in selitvi dvoživk v Kosezah, vas prosimo, da kontaktirate ga. Ester Fabiani na telefonsko številko 040 207 016.

Lepo pozdravljeni!

Nika Hrabar, Zavod RS za varstvo narave