DOBROVO IN NOVO MESTO OBISKALA KARAVANA

Karavana varne klemijeDanes je Osnovno šolo Dobrova pri Polhovem Gradcu obiskala KARAVANA VARNE KEMIJE, jutri pa se bo ta ustavila v Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Novem mestu. Gre za projekt, ki ga društvo Planet Zemlja izvaja že od leta 2010, ko smo obeležili mednarodno leto kemije. Projekt od leta 2013 podpira podjetje MAKOM, proizvajalec mikrobioloških čistil iz Velenja.

Z namenom osveščanja o poteh do boljše kvalitete bivanja ter zdravja so učenci 8. razredov OŠ Dobrova danes lahko slišali, da povprečna družina na leto porabi polno kopalno kad čistil. »Kemikalije najdemo povsod, tudi ko čistimo naš dom. Tam običajno eno vrsto umazanije, zamenjamo z drugo. Sicer pa je največ strupenih kemikalij hkrati v osvežilcih prostorov. Tam najdemo: benzen, formaldehid, stiren, toluen, klorbenzen, ftalati, umetne dišave…« pravi predavateljica, univ.dipl.inž. živilske tehnologije, Tatjana Kruder.

Jutri bodo dijaki prvih in četrtih letnikov Srednje šole za gostinstvo in turizem GRM iz Novega mesta, nekaj pred 11. uro dopoldne prisluhnili predavanju o kemikalijah v hrani. Čaka jih zanimiv posnetek stanja na področju živilske iznajdljivosti, kjer prehranskim produktom neustavljivo dodajajo aditive (dodatki, s katerimi izboljšujemo kakovost, varnost, podaljšujemo rok uporabe, izboljšajo okus, aromo, čvrstost, videz ali celo nadomeščamo sestavine, s tem pa zmanjšamo energijsko vrednost živil) in s tem potrošnike vabijo k nakupu priročne, dolgo obstoječe hrane lepega videza. »Problem ki ga tu vidim je varnost uporabnikov, saj naj bi kupovali varna živila, pri tem pa nas nihče ne opozarja pred prekomernim uživanjem snovi, ki jim je določena največja dovoljena vrednost v hrani,« dodaja Kruderjeva, sodna izvedenka in cenilka za živilstvo na Ministrstvu za pravosodje in ocenjevalka senzorične kakovosti mesa in mesnih izdelkov.

Projekt predstavlja enega od 17-ih, sodelujočih v vseslovenskem natečaju Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec 2014/15, ki ga društvo Planet Zemlja izvaja že od leta 2010, v njem pa je doslej sodelovalo že prek 450 VIZ in VVZ ter 45.000 otrok, mentorjev, drugih zaposlenih in staršev otrok.

Natečaj bo s svojimi projekti pot nadaljeval v ponedeljek, 16.2.2015 na ŠC SESGŠ Kranj, kjer se bodo dijaki seznanili z evropskim projektom Energetsko učinkovita soseska, ki ga – prilagojenega za mlade slušatelje – izvajajo strokovnjaki Gradbenega Instituta ZRMK.