ZELENO PERO 2015 prejelo 52 prispevkov

Zeleno pero1Včeraj je na 15-ih osnovnih in srednjih šolah z Gorenjske, Koroške, Štajerske, Dolenjske, Prekmurja, Zasavja in Osrednje regije, potekalo drugo državno tekmovanje v pisanju novinarskih prispevkov ZELENO PERO. Organizator tekmovanja – društvo Planet Zemlja – je prejel 52 novinarskih prispevkov otrok na temo SVETLOBA in z njo povezane tehnologije. Te bo zdaj ocenjevala strokovna komisija v sestavi: novinarja, meteorologa, pedagoga, astronoma in komunikatorja.

Gre za edino tovrstno tekmovanje v Sloveniji, nanj pa se je doslej odzvalo 38 šol oziroma 560 učencev in dijakov.

Razglasitev zmagovalcev bo potekala na svetovni dan zemlje, 22.4.2015 na Gospodarskem razstavišču Ljubljana, prispevki sodelujočih pa bodo po zaključku ocenjevanja objavljeni na straneh elektronskega medija mladih eko novinarjev www.eko-generacija.org.

 

O projektu ZELENO PERO:

S projektom želi društvo Planet Zemlja mlade spodbuditi k aktivnemu raziskovanju lokalnega okolja in seznanjanju z okoljsko problematiko ter s tem spodbuditi zavest, da lahko tudi sami sodelujejo pri pozitivnih spremembah v svojem kraju.

Cilji tekmovanja so predvsem širjenje in poglabljanje znanja iz okoljevarstva, ekologije in načel trajnostnega razvoja, informiranje in osveščanje o pomenu razumevanja narave, njenih procesov ter zakonitosti, varovanju narave in lokalnih okoljskih težavah ter popularizacija trajnostnega odnosa do okolja.

V začetku februarja 2014 je na 23 slovenskih šolah potekalo prvo šolsko tekmovanje v pripravi novinarskega prispevka na temo ohranjanja narave in varovanja okolja. Na tekmovanje se je prijavilo 367 dijakov in učencev. Tematika tekmovanja v letu 2014 ni bila določena, tekmovali pa so lahko učenci druge in tretje triade ter srednješolci.

V letu 2015 se je na tekmovanje prijavilo 15 šol, za Zeleno pero pa se bo potegovalo 193 mladih. V tem letu so se lahko tekmovanja udeležili učenci zadnje triade osnovnih šol ter dijaki srednjih šol.