MLADA VILENICA 2015, TUDI OKOLJU PRIJAZNA

DSC_0226SLOVESNA PODELITEV PRIZNANJ IN NAGRAD MLADA VILENICA 2015

V soboto, 6.6. so v kraju Lokev, podelili 15. Mlade Vilenice – nagrade mednarodnega literarnega natečaja, s katerim že drugo leto zapored sodeluje tudi društvo Planet Zemlja. Nagrade so prejeli:

V KATEGORIJI VRTEC:

Kiara Sara Klafelc: Jama Vilenica (Vrtec Studenci, MB)

Obrazložitev komisije: Besedilo je skoraj že prava mala izpoved, podana v izdelani zgradbi. Zelo nazorno primerjanje lastnega jaza in naravnega pojava jame v ritmično preprostih verzih, ki bi zlahka postali lahko pevni, če bi jih kdo uglasbil.

V KATEGORIJI PRVA TRIADA:

David Čop, Jama je jama (dvojezično varstvo ABCČ Celovec, Avstrija)

Obrazložitev komisije: Imenitna jezična vaja – igra s kar zahtevnim progresivnim akrostihom, s prisrčnimi asociaciami, ki jih diktirajo rime, tudi notranje, in črkovni izpis zastavljenega geografskega in pesniškega pojma Vilenica. Opozoriti velja na avtorjevo starost, ki je med najnižjimi na tej stopnji (r.2008!)

V KATEGORIJI DRUGA TRIADA:

Chiara Lepore, Jama Vilenica (Istituto G. Lucio, Milje, Italija)

Obrazložitev komisije: Neverjetno neponarejena, toplo, nič šolsko, nič papirnato izpisana pravljica, ki kljub zgoščeni pripovedi uvodoma izkazuje tudi otroško čudenje ob veličastnem naravnem pojavu.

V KATEGORIJI TRETJA TRIADA:

Špela Zadel, Zamišljeno gledam (OŠ Knežak)

Obrazložitev komisije: Morda na Jenkove Obraze uglašena pesem, ki se napaja iz tesnobe pred minljivostjo, ali morda res, tako kot v pesmi omenjeno, ob smrti najbližjih. Gane nas njena preprostost in preseneti spoznanje, kako je pri mladostniku in za ta čas izjemno čustvovanje, ki se zrcali v podobah narave, ne pa v twiteraško površnem, praznem besedovanju.

V KATEGORIJI SREDNJA ŠOLA:

Lina Malovič, Pokop Atlantide, (gimnazija Ptuj)

Obrazložitev komisije: Rapersko izpisan baladni motiv usode /katastrofe v mitični Atlantidi: precej baročen, mestoma nadrealistično zastavljen tekst, z drobci iz antičnega sveta, ki pa v zadnjih šestih verzih zadobi smisel v zrcalni podobi – primeri z lastno bojaznijo pred kaosom in temo. Prav gotovo bi v pêti obliki pridobil smisel in – čar.

 

POSEBNE NAGRADE MLADE VILENICE 2015

VRTEC

Matic Hrastnik, Jama Vilenica (vrtec Studenci Maribor) –

ZA SPEVNO PRIPOVED O MITU

PRVA TRIADA:

Brina Čop, Novica (Dvojezično varstvo ABCČ Celovec, Avstrija) –

ZA MODERNO PREPESNITEV LJUDSKE PRIPOVEDKE

DRUGA TRIADA:

Elena Antoni: Sam v temi (DNSŠ sv.Cirila in Metoda oddelek na Katinari Večstopenjski zavod V. Bartol TRST ITALIJA) –

ZA ODLIČNO IZPOVED BIVANJSKEGA PROTISLOVJA

 

TRETJA TRIADA:

Nika Gradišek, Haikuji rojenic, (OŠ Kozje) –

ZA ŽIV IZRAZ ESTETSKEGA UGODJA

SREDNJA ŠOLA:

Khetrin Metlicovez, haiku Legenda jame (Državni licej s slovenskim učnim jezikom ANTON MARTIN SLOMŠEK Italija, Trst) –

ZA PODOŽIVELOST ZGODBE KRAJA

 

V bogatem programu podelitve, se je dogajanje prevesilo v pravi festival. Vabijo vas v galerijo fotografij in k prebiranju e zbornika Mlade Vilenice 2015 na straneh www.drustvo-vilenica.si. S tem, se je tudi Mlada Vilenica pridružila skupini odgovornih do okolja.

 

 

 

 

 

VSE O MLADI VILENICI:

 

KULTURNO DRUŠTVO VILENICA… je doma med morjem in Krasom. Navdih črpa v jami Vilenici, kraškem podzemlju in nad devinskimi pečinami…Ustanovljeno je bilo leta 2001.

Naloge in namen društva so spodbujanje in krepitev ljubiteljskega delovanja ljudi na področju kulture, predvsem prireditvene dejavnosti, izdajanje leposlovne in esejistične knjige, skrb za strokovno pomoč in mentorstvo svojim čanom, skrb za izobraževanje svojih članov, skrb za povezovanje z drugimi društvi in ustanovami, skrb za predstavitev projektov članov, zastopanje skupnih interesov članov in dejavno sooblikovanje kulturne politike pri območni izpostavi Javnega sklada Republike Slovenije za kulturo, pri Zvezi kulturnih društev Brkinov in Krasa, pri Občini Sežana, pri Ministrstvu Republike Slovenije za kulturo, pri Kulturniški zbornici Slovenije in Kulturnemu centru Srečka Kosovela Sežana, informiranje javnosti o svojem delu in delu svojih članov, organizacija javnih predavanj, tečajev in prireditev s področja svojega delovanja, spodbujanje včlanjevanja mladih, spodbujanje delovanja članov z nagrajevanjem za izjemne uspehe, predstavljanje in ohranjanje rezultatov svojega dela in dela posameznih članov z založniško dejavnostjo in promocija Krasa.

 

MLADA VILENICA

“Pred davnimi časi so se v jamo Vilenico na Krasu naselile vile. Ljudje so se spraševali, zakaj so prišle, otroci pa so vedeli, da prinašajo poezijo. Tako se je pred petnajstimi leti pričela Mlada Vilenica …”

Oče Mlade Vilenice, Aleksander Peršolja, je leta 2001 zapisal: “Mednarodna literarna nagrada Vilenica je leta 2001 s svojim šestnajstletnim delom kar vabila, da se ji še kaj drugega postavi ob bok. Tlela je zamisel o literarni nagradi Vilenica, ki bi opozarjala na mlade pišoče. Odločitev, da se razpiše natečaj za literarno nagrado Mlade Vilenice, je bila odločitev nuje mladega literarnega prostora. Namen odločitve ni bilo samo podeljevanje nagrade, temveč veliko več. Kraški, primorski in širši prostor naj bi vseskozi dokazoval in opozarjal na duhovne, literarne vrednote, ki v katerikoli družbi ohranjajo in učvrščujejo samozavest posameznika in naroda. Naslednja želja pa je bila vsekakor organska rast mladih literarnih ustvarjalcev z literarnimi dogajanji ob Mednarodni nagradi Vilenice; nenazadnje pa je prostor ob meji, kjer se prepletajo različni interesi in kjer živi en narod na dveh straneh meje, pomenil, da je bilo njeno poslanstvo že od začetka usmerjeno k uresničevanju danosti spoznavanja lepot in lepih misli mladih pišočih ljudi.”

V letu 2014 se je natečaj prvič odprl za šole s slovenskim jezikom vseh sosednjih držav, in prijavilo se je 82 zavodov, od tega 5 šol iz Italije, 2 iz Avstrije in po ena iz Hrvaške ter Madžarske. Mladi so skupno prispevali 256 pesmi, njihove pesmi pa je povezoval les – tema natečaja 2014.

 

JAVNI SKLAD ZA KULTURNE DEJAVNOSTI

je bil ustanovljen leta 1996 in predstavlja odlično organizirano kulturno, izobraževalno, svetovalno in posredniško institucijo za različne ljubiteljske kulturno-umetniške dejavnosti.

Z ustanovitvijo sklada je bila postavljena pomembna kulturna mreža 59 območnih izpostav sklada, ki pokriva celotno ozemlje Slovenije, sega pa tudi v zamejstvo in mednarodni prostor in tako omogoča dostop do pomembnejših kulturno umetniških dosežkov tudi zunaj večjih urbanih središč

Območna izpostava Sežana skrbi za dejavnost kulturnih društev na območju vseh štirih kraško-brkinskih občin Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana in Komen.

 

MEDNARODNI LITERARNI FESTIVAL VILENICA

je srečanje pesnikov, pisateljev, dramatikov in esejistov iz Srednje Evrope, ki ga Društvo slovenskih pisateljev v sodelovanju s Kulturnim društvom Vilenica organizira na Krasu in drugod po Sloveniji.

Osrednji dogodek festivala je vse od prve Vilenice, leta 1986, podelitev mednarodne literarne nagrade Vilenica, ki jo Društvo slovenskih pisateljev v skladu s statutom Vilenice podeli avtorju iz Srednje Evrope za vrhunske dosežke na področju literarnega ustvarjanja in esejistike. Nagrajenca izbere žirija Vilenice, svečana podelitev pa poteka v sugestivnem okolju kraške jame, ki je dala ime nagradi. Poleg velike nagrade Vilenica v okviru festivala podelimo tudi Kristal Vilenice.

Najmlajšo izmed vileniških nagrad, Mlado Vilenico pa podeljuje Kulturno društvo Vilenica iz Sežane.

Vileniški festival praviloma poteka v prvem tednu septembra, vključuje pa številne literarno-kulturne dogodke: okrogle mize, literarna branja, knjižni sejem, kolokvije ter predstavitve književnosti in književnih publikacij.

Tuji in domači avtorji, ki jih izbere žirija Vilenice ob upoštevanju predlogov konzultantov, se predstavijo na enem od literarnih branj in v zborniku Vilenica. Strokovni program nudi številne priložnosti za poglobljeno razpravo o aktualnih literarnih, kulturnih in širših družbenih temah, družabni dogodki pa ustvarjajo prostor sproščenega druženja in spoznavanja.