Razstava 1001 izum v Ljubljani še do 2. Julija

1001Še ena odmevna in večkrat nagrajena interaktivna svetovna razstava, ki jo v Ljubljani gosti Gospodarsko razstavišče, se izteka. Razstava 1001 izum je odprta še do 2. julija. Obiskovalce vabi vse dni v tednu od 9.00 do 20.00 ure. Od ponedeljka do petka je ob 18.00 uri na voljo brezplačno vodenje za odrasle, ob sobotah in nedeljah ob 11.00 in 15.00 uri pa za otroke. Na razstavi je prisoten kustos, ki odgovarja na vprašanja in dodatno pojasnjuje izume in odkritja zlate dobe islamske civilizacije. O tej za zahodno civilizacijo tako prezrti dobi, ki se je v medkulturnem dialogu strpnosti in tvornega sodelovanja od 7. do 16. stoletja raztezala od Španije do Kitajske, ter njenih vplivih, govori tudi spremljevalni program razstave. Predavanja so za obiskovalce razstave brezplačna.

Odkritja in izumi tega obdobja, med katerimi so tudi takšni, ki jih širša javnost sploh še ne pozna, je pustila trajen pečat na življenje dandanes – v naših domovih, šolah, mestih, bolnišnicah, načinu trgovanja in razumevanju sveta ter vesolja.

Razstava kaže, kako so ideje, ki so se razvile v t.i. zlati dobi odkritij, vplivale na naš sedanji način življenja. Predstavi pa nam tudi številne učenjake, inženirje in znanstvenike mnogih različnih veroizpovedi, ki so živeli in delali v zlati dobi islamske civilizacije.

Gospodarsko razstavišče in društvo Planet Zemlja smo v letošnjem šolskem letu sodelovali pri projektu Zeleno pero. Vsi sodelujoči učenci so za nagrado za sodelovanje prejeli karte 1001 izum ter si seveda razstavo tudi ogledali.