ZELENO PERO 2016

Zeleno pero1Državno tekmovanje v pisanju novinarskih prispevkov s področja varovanja okolja in ohranjanja narave, bo letos posvečeno mednarodnemu letu stročnic, ki ga je razglasila OZN. Tako bodo lahko učenci zadnje triade Osnovnih šol in dijaki Srednjih šol, lahko pisali o tej izredno zanimivi poljščini, katere mnogostranska uporabnost je vidna tako na kmetijskem, kot tudi ekološkem in humanitarnem področju.

 

Stročnice imajo zelo staro zgodovino. Fižol in grah so v Aziji gojili že pred 11.000 leti, Inki pa so pridelovali fižol že pred 7000 leti.

 

V Sloveniji so stročnice razširjene šele od 17. stoletja dalje. Poleg fižola imajo zelo dolgo zgodovino tudi bob, grah in leča. Danes je znanih okoli 13.000 različnih vrst stročnic.

 

Ime stročnica pomeni v prehrani posušeno seme ali svežo zelenjavo, ki ima obliko stroka. Stročnice vsebujejo veliko beljakovin, kalija, magnezija, vitamina B in železa. Vsebujejo malo maščob. Stročnice znižujejo holesterol, zmanjšujejo možnost bolezni srca in ožilja, uravnavajo krvni sladkor, lajšajo težave z zaprtjem, zmanjšujejo telesno težo in zmanjšujejo tveganje za nastanek rakastega obolenja. (Vir: mojirecepti.com)

Več o tekmovanju najdete na: https://www.planet-zemlja.org/tekmovanja/tekmovanje-za-priznanje-zeleno-pero/