EKO RELI 2015 SREČNO NA CILJU

zbor200 KM OD LJUBLJANE DO MARIBORA PREKO VELENJA IN SLOVENJ GRADCA ZA MANJ KOT 8 EUROV

(Ljubljana – Maribor, 13. november, 2015) Društvo Planet Zemlja je letos organiziralo že peti Eko reli, katerega osnovni namen je dokazati sodelujočim in javnosti, da je varna in varčna vožnja tudi manj obremenjujoča za okolje. Peti Eko reli se je na pot od Ljubljane do Maribora podal danes in prinesel dva zmagovalca – ekipo Energetika Maribor, ki sta jo sestavljala Sebastijan Pešič in Boštjan Viher v vozilu Volkswagen Passat z gorivom CNG in ekipo Delfin, ki sta jo zastopala vrhunski slovenski glasbenik, bobnar Gašper Peršl in Darja Ribarič, v vozilu BMW i3. Sicer pa je vseh 13 ekip v povprečju za skoraj 200 km poti od Ljubljane, preko Velenja in Slovenj Gradca v vozilih s praktično vsemi vrstami pogona, ki so na voljo na slovenskem trgu, porabilo 7,9 Eura. Preračunano v »litre« bencina je bila torej povprečna poraba vseh ekip približno 3,5 litra na 100 kilometrov.

Najnižji strošek porabe je sicer izkazalo električno vozilo Renault Zoe, ki pa mu doseg ni omogočal, da bi prevozilo celotno traso brez dodatnega polnjenja. Med vozili, ki so zmogla celotno traso brez dodatnega polnjenja, je absolutno najmanjšo porabo goriva dosegla ekipa »Uplinjevalca«, ki sta jo sestavljala vrhunski telovadec Mitja Petkovšek in dr. Henrik Gjerkeš, ki sta za pot z vozilom Volkswagen Up z gorivom CNG porabila 5,04 Eura, zaradi nekoliko manj ugodnega razmerja med porabo goriva in maso vozila, pa sta za las zaostala za zmagovalcema.

Ob podpori podjetij Energetika Ljubljana, Energetika Maribor in Aeolus Tyres, moralni podpori Ministrstva za okolje in prostor ter sodelovanju podjetij GI ZRMK, Ljubljanski potniški promet, Plineks, Želva d.o.o. in AMZS, smo letos primerjali predvsem porabo goriv na stisnjen zemeljski, utekočinjen naftni plin, hibridna vozila ter porabo vozil s »klasičnimi« bencinskimi in dizelskimi motorji. Pokazalo se je, da so vozila, ki uporabljajo bodisi CNG, bodisi LPG kot pogonsko gorivo povsem konkurenčna hibridnim vozilom, dejstvo pa je, da Slovenija zelo zaostaja s številom polnilnic CNG. Podobno se je pred leti dogajalo tudi z bencinskimi servisi na katerih so lahko dopolnili rezervoarje tisti vozniki, ki uporabljajo LPG.

Popoldne so si ekipe Eko relija ogledale poligon AMZS v Vranskem, kjer so jim prijazni gostitelji pripravili tudi krajšo demonstracijo.

Ekipe so na pot v Ljubljani pospremili: učitelj varne vožnje Brane Kuzmič, namestnik direktorja Energetika Ljubljana Srečko Trunkelj, direktor družbe LPP Peter Horvat, namestnik generalne direktorice Direktorata za okolje na MOP Uroš Vajgl in župan MOL Zoran Janković.

V Slovenj Gradcu je ekipam zaželel dobrodošlico župan Andrej Čas.

V Mariboru so udeležence pričakali: vodja načrtovanja kakovosti zraka na MOP Jože Jurša, direktor Energetike Maribor Alan Perc in podžupanja MOM Jelka Černivec.

Vrečke presenečenja so v Ljubljani prispevala podjetja Javnega Holdinga Ljubljana, v Slovenj Gradcu Turistična pisarna, v Mariboru pa Energetika Maribor, udobne majčke je prispeval Plineks.

ENERGIJSKI PARTNERJI EKO RELI 2015 SO BILI:

ENERGETIKA LJUBLJANA, www.energetika-lj.si

ENERGETIKA MARIBOR, www.energetika-mb.si

AEOLUS Tyres, www.aeolus-gume.eu

Vsem navedenim in vpletenim, se za sodelovanje najlepše zahvaljujemo.

Jonu in Primožu hvala za fotografije, ki si jih lahko ogledate tudi v Galeriji na FB Eko reli.