EKO RELI OD LJUBLJANE DO MARIBORA

startDruštvo Planet Zemlja letos organizira že peti Eko reli, katerega osnovni namen je poučiti sodelujoče in javnost, da je varna in varčna vožnja tudi manj obremenjujoča za okolje. Peti Eko reli bo potekal v petek, 13. 11. 2015, na relaciji med Ljubljano in Mariborom, prek Velenja ter Slovenj Gradca.
Dogodek se prične ob 8.30, s startom ob 9.00, na parkirišču LPP (uvoz s Ceste Ljubljanske brigade ob polnilnici za vozila na metan) v Ljubljani. Udeležence bosta na pot pospremila župan MO Ljubljana, Zoran Janković, namestnik direktorja družbe Energetike Ljubljana, Srečko Trunkelj, ter direktor družbe Ljubljanski potniški promet, Peter Horvat. Cilj bo na sedežu podjetja Energetike Maribor med 12.30 in 13.30 uro, na Jadranski ulici 28 v Mariboru, kjer bosta goste pričakala podžupanja MO Maribor Jelka Černivec in direktor Energetike Maribor, Alan Perc, s pogostitvijo in razglasitvijo rezultatov. Tiste, ki jim bo uspela najbolj zelena vožnja, čakajo priznanja. Medije vabimo, da se nam pridružijo na startu ali cilju prireditve.
Na tokratnem dogodku bo državna sekretarka ministrstva za kmetijstvo in okolje, mag. Tanja Bogataj predala prehodno zastavo Ministrstva za okolje Zeleni odtis v roke lastniku vozila, ki bo dokazal najmanjše onesnaževanje, ekipa pa bo prejela priznanje. Pri pripravi letošnjega dogodka sodelujejo Energetika Ljubljana in Energetika Maribor, ki z vlaganjem v trajnostne tehnologije in storitve na področju ponudbe zelenih pogonskih sredstev, kot je stisnjen zemeljski plin ali metan (CNG), skrbita za ekološki odtis v prometu ter zelen življenjski slog v dveh največjih slovenskih mestih, podjetje Ljubljanski potniški promet, Gradbeni inštitut ZRMK iz Ljubljane ter AEOLUS Tyres. Dogodek je podprt tudi s sodelovanjem služb in podjetij v Mestni občini Ljubljana in Javnem holdingu Ljubljana, ki z uporabo okolju prijaznih službenih vozil pomembno prispevajo k ozaveščanju glede okoljske problematike, pa tudi dejavno prispevajo k zniževanju onesnaženosti v urbanem okolju, kar je za Ljubljano – Zeleno prestolnico Evrope 2016 še posebej pomembno.
Irena Mraz, predsednica Društva Planet Zemlja je ob tem povedala: »Z Eko relijem želimo javnost ozavestiti, da je mogoče izbrano pot prevoziti v času, ki ga omogočajo prometna pravila, in s prilagojeno tehniko bistveno znižati porabo goriva in s tem tudi izpuste vozil. Okolju prijaznejša vožnja je varna in se krepko pozna na denarnici, pomembna pa je tudi vrsta pogonskega goriva. Zato smo veseli, da bodo letos prvič sodelovala tudi vozila, ki uporabljajo zemeljski plin – CNG. Gre za okolju prijaznejše gorivo, ki ga že uporabljajo mestni avtobusi v Ljubljani in Mariboru, kupcem pa so na voljo tudi osebni avtomobili in dostavna vozila številnih proizvajalcev. Gorivo trenutno lahko dobimo v treh slovenskih mestih, vendar upamo, da se bo število polnilnic po vzoru iz domala vseh evropskih držav, bistveno povečalo.«
Pot bo sodelujoče vodila iz Ljubljane prek Velenja in Slovenj Gradca do Maribora, kjer jih bodo pričakali župani mest ter lokalni mediji, ki bodo zabeležili njihovo pot na svoje kamere in mikrofone. Svojo udeležbo je že potrdilo nekaj zanimivih ekip, med drugim tudi nekdanji minister Henrik Gjerkeš, inštruktor varne vožnje in bivši prvak v reliju Brane Kuzmič, vrhunski telovadec Mitja Petkovšek, bobnar skupine Mali bogovi Gašper Peršl in drugi.