Z ZEMELJSKIM PLINOM NA POT

Nova slikaNova slika (1)Metan ali stisnjen zemeljski plin (mednarodna oznaka CNG) v vozilih uporabljamo kot pogonsko gorivo namesto bencina ali plinskega olja. Vozila na metan so okolju prijazna vozila, ker proizvedejo manj škodljivih emisij, ne tvorijo trdih delcev in povzročajo manj hrupa. Stroški in poraba goriva so nižji, motor in katalizator imata daljšo življenjsko dobo.

Sodobna vozila na metan izkoriščajo sodobne tehnologije s poudarkom na prednosti plinskih goriv za optimalno delovanje, kar se odraža predvsem v manj škodljivih izpustih in manjši porabi goriva. V Evropi je v uporabi že več kot 2 milijona teh okolju prijaznih vozil, kar trenutno predstavlja okoli 0,5 odstotka vseh vozil. Cilj Evropske unije je, da bi se leta 2020 po evropskih cestah vozilo 5 odstotkov vozil na metan. Ključni dejavnik za dosego tega cilja pa je izgradnja mreže polnilnih mest, ki bo omogočala ustrezno mobilnost njihovih uporabnikov.

Če upoštevamo ceno metana in njegovo energijsko vrednost, plačamo zanj precej manj kot za energijsko enako količino drugih pogonskih goriv. Ali povedano drugače: za enako vsoto denarja se lahko z osebnim vozilom na metan peljemo precej dlje. Za 10 € tako lahko prevozimo:

Metan                192 km

Diesel                135 km

Bencin               101 km

Trenutno imamo v Sloveniji poleg ljubljanske še dve javni polnilnici za vozila na metan, in sicer v Mariboru in na Jesenicah.

Javna polnilnica v Ljubljani se nahaja na Cesti Ljubljanskih brigad 1 (Ljubljana-Šiška): 

  • deluje 24 ur na dan in 7 dni v tednu,
  • omogoča preprost dostop osebnim in tovornim vozilom ter avtobusom,
  • zagotavlja preprost in hiter samopostrežni način polnjenja,
  • omogoča brezgotovinsko plačevanje s plačilnimi karticami (Visa, Master Card, Maestro, BA, Karanta),
  • ima 24–urni nadzor nad obratovanjem,
  • polnjenje poteka po hitrem postopku (Fast-fill), to je v nekaj minutah,
  • sistemi omogočajo polnitev enega ali več vozil hkrati,
  • rokovanje z napravami je preprosto.

 

Uporaba ljubljanske javne polnilnice strmo narašča. K večji uporabi polnilnice veliko prispeva tudi naraščajoči turizem, zato Energetika Ljubljana že načrtuje postavitev novih polnilnic. Predvidoma konec tega leta ali v začetku prihodnjega bo nova polnilna postaja, namenjena tako za osebna kot za tovorna vozila tudi na lokaciji P+R Dolgi most (Ljubljana-Vič).

Vozila na metan pri svojem delu uporabljajo tudi službe Mestne občine Ljubljana in javna podjetja. Trenutno je v uporabi že več kot 100 vozil na metan. S tem Mestna občina Ljubljana uresničuje vizijo o odgovornem odnosu do okolja in povečuje prispevek k izboljšanju zraka v prestolnici.