KOMISIJA OBISKALA PLANETU ZEMLJA PRIJAZNO OBČINO ŽALEC

razno do zalca 2015 006Na povabilo Žalskega župana Janka Kosa, je del strokovne komisije vseslovenskega natečaja Planetu Zemlja prijazna občina 2015, obiskala občino zelenega zlata. Čeprav ni sezona hmelja, se nasade tega vidi od vsepovsod. In tako se je tudi začelo…«Slovenija je na petem mestu po proizvodnji hmelja, od katerega glavnina raste prav v Žalcu,« je povedal ponosno župan, ki je priznal, da tudi natečaj kot je ta, prispeva k boljšim odločitvam občine, ki postavlja skrb za občanke in občane na prvo mesto.

Spodnja savinjska dolina, dom hmelja, ki je kraju dala velik razvojni potencial.

Dolina je urejena, zelena kljub pozni jeseni in še veliko obeta, so sklenili člani komisije natečaja, ki jim je občina pripravila res zanimiv program ključnih točk v občini. Kljub recesiji namreč, ki je v zatišje pognala marsikatero obrt, duh keramičarstva, rudarstva, nogavičarstva, hmeljarstva…, v Žalcu in okolici še vedno živi.

Voljo ljudi po boljšem jutri, izraža tudi povezovanje ekoloških pridelovalcev in drugih malih obrtnikov, katerih proizvode (prek 200) lahko kupite na osrednji tržnici vsak dan. In red, ki mora veljati na hmeljskih poljih, se odraža tudi na arhitekturi kraja. »In spolnosti,« doda župan, ki pove – kar je z nekaj zdrave pameti povsem logično: »Prek 30.000 obiralk večinoma iz držav nekdanje Jugoslavije je prihajalo na naša polja in veliko jih je tu tudi ostalo. Naša dolina je bogata in prizadevamo si, da bi takšna tudi ostala. Zato povezujemo obrtnike, podpiramo male podjetnike in ob vsaki odločitvi mislimo tudi na kakovost okolja, ki se ob vsaki aktivnosti spreminja. Nam je mar in verjamem, da se to opazi, saj tudi število obiskovalcev vztrajno narašča.«

Kot se za dolino zelenega zlata spodobi, mesto razmišlja tudi o fontani piv, ki bi skoraj zanesljivo doprinesla dodaten kamenček v mozaik kraja, kjer raste srce te zlate pijače – hmelja oz. lupulina (rumenega jedra vršička). Sadika te konopljevke je prvič zaromala v Žalec kot darilo Janezu Hausenbichlerju s strani oskrbnika dvorca Novo Celje, leta 1876. Od tedaj stojijo nasadi hmelja, stoji pa tudi Eko muzej, ki v sebi nosi bogato zgodovino zgodbe, ki je zaznamovala kraj. Po županovih besedah pa v občini razmišljajo tudi o nasadih druge pomembne industrijske rastline – konoplje.

O Žalcu bomo gotovo še pisali, saj nas je prepričal v odgovornost, s katero sprejemajo odločitve in v srčnost, s katero zaposleni na tej občini pristopajo k svojemu delu.

In da na poti nismo skrenili s poti Planetu Zemlja prijaznega zemljana, vam v branje ponujamo na spodnjem linku zgodbo ustanovnega člana društva, ki je s pomočjo podjetja Porsche Slovenija, dogovoril udobno in vse prej kot potratno vozilo za naš Planetu Zemlja prijazen izlet v Žalec. Za prijaznost se vsem najlepše zahvaljujemo!

https://www.planet-zemlja.org/2015/12/vw-multivan-rocknroll-s-stilom/