Kdor ne prevca, ni Sloven’c!

InPageBubbleVsi poznamo izraz »Kdor ne skače, ni Sloven’c!«. Ker pa dandanes skorajda ni omembe vrednega skoka brez Petra Prevca, tudi smučarski skoki niso več to, kar so bili.

Kaj pa »prevcanje« sploh je?

Če gremo prevcat, seveda ne pomeni, da se bomo s smučmi podali na najbližnjo skakalnico. Tudi ne, da se bomo na vrat in nos spustili po skakalnici v upanju, da to ne bo zadnje, kar bomo storili v življenju.

Izpeljava glagola iz priimka (v našem primeru Prevc) se uporablja za izražanje dejavnosti ali čustev, ki jih vzbuja priimek ali ki jim ta botruje. Če gremo prevcat, s tem zgolj izrazimo podporo nekomu s priimkom Prevc. Prevcanje je torej v tem primeru poklon našemu skakalnemu asu.

Našega orla bomo povabili ob svetovnem dnevu zemlje, da s svojo plemenitostjo nagovori mlade. Verjamemo, da če bo le imel čas, se nam bo pridružil, v kolikor ne, bomo seveda vsi razumeli.

POVZETO PO: http://www.leemeta.si/blog/slovenski-pravopis/prevcanje-kdor-ne-prevca-ni-slovenc?utm_source=Leemeta.si&utm_campaign=3d7e16489a-prevcanje&utm_medium=email&utm_term=0_82b2f8cac0-3d7e16489a-238119461#sthash.lNKyw6VS.dpuf