DSCN0594Učenci 3. razreda Osnovne šole Marije Vere iz Kamnika so v sredo, 13. januarja obiskali Dom starejših občanov Ljubljana Vič-Rudnik, kjer so jih stanovalke Doma popeljale v svet zelišč. Projekt je letos prvič vpet v vseslovenski natečaj Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec, ki ga društvo Planet Zemlja izvaja že od leta 2010 in v katerem je doslej sodelovalo že prek 45.000 otrok, mentorjev in staršev iz vseh regij Slovenije. Cilj projekta Babičina zgodba o zeliščih je osveščanje otrok o pomenu vzgoje, prepoznavanja in uporabe zelišč, ki jih lahko pridelamo v skoraj vsakem okolju in v skoraj vseh pogojih.

Od pradavnine so ljudje spoštovali naravo, prepoznavali zeli in jih preskušali ter tako prepoznavali njene blagodejne in zdravilne učinke na človeka. Modrost se je predajala iz roda v rod in s projektom Babičina zgodba o zeliščih, se skušamo vrniti v ta čas, ko nam lahko gospe, ki svoje znanje uporabljajo in dopolnjujejo že desetletja, pomagajo pri prenosu uporabnih in koristnih znanj o zeliščih. O njih so se s stanovalkami učenci pogovarjali, jih okušali, vonjali, pripovedovali zgodbe, poudarek pa so dali letnemu času – zimi – ko razsaja veliko prehladov. Zato so bile zgodbe o zeliščih povezane s tem, kako odpraviti prehlad in tako smo lahko slišali, da so mame včasih svojim otrokom utirale na prsni koš med, polagale blazinice polnjene s timijanom, kamilico, bezgom in tudi majaronom, proizvajale domači sirup iz regrata in smrekovih vršičkov, veliko so uporabljale materino dušico, slišali pa smo tudi recept iz črne redkve ter medu, ki da odlično odganja težave v grlu, pa še dobrega okusa je.

Stanovalke Doma starejših občanov namreč že vrsto let vztrajno nabirajo in vzgajajo zelišča na svojih balkonih in drugih površinah, zdaj pa bodo dobile tudi svoj vrtiček. Svoje dragoceno znanje, ki so ga pridobivale z leti skozi izkušnje pa pridno zapisujejo tudi v knjižico o zeliščih, kamor so tudi otroci pridno pokukali. Skupina vrtičkarjev iz Kamnika je namreč ena tistih, ki tudi na šolskem vrtu vzgaja pridelke, te pa tudi uživajo za malico. Mentorica šole Sonja Dobovšek je povedala: »To je skupina, ki za malico vse poje, saj se zavedajo, koliko dela in časa je potrebnega, da nekaj obrodi.« Pod mentorstvom stanovalk DSO so si otroci za s seboj pripravili posebno zeliščno sol, ki blagodejno deluje na utrujene noge.

DSO bo v tem šolskem letu gostil še 2 skupini otrok – naslednja jih bo obiskala spomladi, zadnja pa poleti. Prva je bila skupina sedmih učenk in učencev OŠ Roje, kjer izvajajo vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami. S stanovalkami so se pogovarjali o jesenskih zdravilnih zeliščih (šipek, dobra misel, jerebika, divji kostanj) in njihovi uporabi. »Predstavili smo uporabo sivke, potem pa smo skupaj delali vrečke proti moljem. Vanje smo dali sivko, divji kostanj in orehovo listje. Gospe so vse to nekdaj uporabljale,« je povedala vodja koordinatorka projekta DSO Damijana Hudolin. Mentorica OŠ Roje Lucija Kodrca pa je srečanje tako opisala: »Bili smo zelo lepo sprejeti. Preživeli smo prijetni urici. Izvedeli smo tudi kar nekaj novega. V mesecu marcu jih bomo povabili na povraten obisk na našo šolo in se že veselijo ponovnega srečanja.«

Na fotografiji je nekaj utrinkov z zimskega srečanja.

 

 

 

O vseslovenskem natečaju Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec

Cilj projekta Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec, ki poteka že od leta 2010, je pomagati vzgojno-izobraževalnim ustanovam na poti k ohranjanju kulturnega, naravnega in nacionalnega izročila Slovenije, razvoju zdrave samopodobe posameznika ter spoštljivega in odgovornega odnosa človeka do okolja in narave. S projektom želi društvo Planet Zemlja doseči, da bi odgovoren odnos do sočloveka, vseh živih bitij in narave, postal način življenja.

V natečaju je doslej sodelovalo preko 450 zavodov, naziv jih je pridobilo preko 220, v njem pa je aktivno sodelovalo prek 45.000 otrok, mentorjev in staršev.

 

O društvu Planet Zemlja

društvo Planet Zemlja že deveto leto deluje na področju osveščanja javnosti o pomenu odnosa vsakega posameznika do okolja, komuniciranja okoljskih tem z najširšo javnostjo na poljuden način in s pomočjo strokovnjakov skozi različne projekte in dogodke. Leta 2010 je društvo pridobilo status društva, ki deluje v javnem interesu po Zakonu o ohranjanju narave, leta 2013 pa tudi po Zakonu o varovanju okolja.

Več informacij:

www.planet-zemlja.org

www.eko-generacija.org

FB: Društvo Planet Zemlja