V novo misijo GreenLight WorldFlight nad črni ogljik

matevz-lenarcicV drugi polovici marca bo pilot Matevž Lenarčič tretjič poletel okoli sveta. Letel bo približno mesec dni s povprečno hitrostjo 230 kilometrov na uro. V ultralahkem letalu Dynamic WT 9 bo preživel skupaj skoraj 200 ur. Na tej 42000 kilometrov dolgi poti se bo 13 krat ustavil, največja razdalja, ki jo bo preletel brez postanka v približno 19 urah znaša 4200 kilometrov. S posebno opremo na letalu, podjetja Aerosol, bo vzdolž celotne poti zbiral in pošiljal podatke o količini in koncentracijah črnega ogljika s katerimi bomo skušali odgovoriti na vprašanje, koliko in kako ta onesnaževalec prispeva k globalnemu poslabšanju razmer na našem planetu. Podatki bodo uporabljeni za znanstveno raziskavo, ki je drugi ključni člen nove misije GreenLight WorldFlight 2016 – 2020, katere glavna nosilca sta pilot Matevž Lenarčič ter znanstvenik dr Griša Močnik.

Cilji misije za obdobje 2016 do 2020 predvidevajo izvedbo raziskav črnega ogljika na področjih, kjer do sedaj ni nobenih podatkov in kjer lahko vpliv onesnaženja povzroči daljnosežne posledice. To so: Osrednji Atlantik, Severni Pacifik, Azija, Bengalski zaliv, Bližnji vzhod, Mediteran – Alpe, Rusija, Kitajska, Himalaja in Antarktika.

Dr. Griša Močnik je prepričan, da bo raziskava pokazala kako je vloga črnega ogljika kot onesnaževalca in povzročitelja učinkov tople grede podcenjena, saj do zdaj ni bilo dovolj izvedenih meritev oziroma tiste, ki so jih že izvedli ne zajemajo dovolj velikih območij.

V ekipi so še: Vojko Strahovnik, Domen Grauf, Lidija Honzak, Boris Mikuž, Petra Draškovič Pelc, Andreja Vrečer, Nataša Krhen in Andrej Velkavrh.

Večino stroškov misije bodo pokrili člani ekipe prek svojih podjetij in z volonterskim delom, ostali del pa iz sponzorskih sredstev, ki jih bodo zagotovili partnerji in sponzorji.

Projekt podpira tudi slovenska država, ki bo prek mreže svojih veleposlaništev in Urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu zagotovila pomembno organizacijsko podporo in prispevala k širjenju zavesti o pomenu projekta. Misija GreenLight WorldFlight poleg pomembnih znanstveno raziskovalnih ugotovitev omogoča tudi dobre priložnosti za promocijo Slovenije na svetovni ravni, so prepričani člani ekipe GreenLight WorldFlight.

Več o misiji: http://worldgreenflight.com