ZELENO PERO 2016 O STOČNICAH

Zeleno pero1Jutri bo na sedemnajstih slovenskih osnovnih in srednjih šolah, potekalo tretje šolsko tekmovanje za Zeleno pero, edino šolsko državno tekmovanje v pripravi novinarskega prispevka na temo ohranjanja narave in varovanja okolja, ki ga od leta 2014 organizira društvo Planet Zemlja. Tema letošnjega tekmovanja bo posvečena svetovnemu letu stročnic, ki ga podpira tudi Varuh odnosov v prehranski verigi, dr. Jože Podgoršek, in tematiko ocenjuje kot nadvse zanimivo: »Stročnice so odličen kolobarni člen, ki s svojim globokim koreninskim sistemom vračajo v tla bogata hranila, ki bi se sicer s pridelkom izgubila. Ugodno vplivajo tudi na strukturo tal in na vodni režim, vsebujejo veliko beljakovin in ogljikovih hidratov in s svojo visoko hranilno vrednostjo dobro nahranijo lakoto, ki je je iz dneva v dan več.«

 

 

 

S projektom želi društvo Planet Zemlja mlade spodbuditi k aktivnemu raziskovanju lokalnega okolja in seznanjanju z okoljsko problematiko ter s tem spodbuditi zavest, da lahko tudi sami sodelujejo pri pozitivnih spremembah v svojem kraju. Na letošnjem šolskem delu tekmovanju, bo prispevke pisalo 134 učencev in dijakov.

 

Državno tekmovanje bo potekalo 16.3.2016, po zaključku pa bodo na straneh elektronskega medija mladih eko novinarjev www.eko-generacija.org, objavljeni zmagovalni prispevki tekmovanja.

 

Svečana podelitev priznanj bo potekala na svetovni dan zemlje, 22. aprila 2016 na Gospodarskem razstavišču Ljubljana.