PLANETU ZEMLJA PRIJAZNA OBČINA 2016

logo-PZPODruštvo Planet Zemlja je v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor ter pod častnim pokroviteljstvom Predsednika Vlade Republike Slovenije, dr. Mira Cerarja, razpisalo že sedmi vseslovenski natečaj za naziv PLANETU ZEMLJA PRIJAZNA OBČINA. Gre za natečaj, kjer strokovnjaki z enajstih različnih področij ugotavljajo stanje v lokalnih skupnostih, v povezavi z vplivom na ljudi, naravo in okolje.

Cilj natečaja je dvig zavesti o vplivu vseh odločitev lokalnih oblasti na okolje in s tem na kakovost bivanja občank in občanov. Do cilja vodi organizatorja sodelovanje s pristojnimi ustanovami (Zavod za gozdove RS, Direktorat za kmetijstvo Ministrstva za kmetijstvo, Nacionalni institut za javno zdravje, zavod Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace, Gospodarsko razstavišče Ljubljana, Zavod za gradbeništvo Slovenije, Gradbeni institut ZRMK, Zavod za varno igro, Zavod za varstvo narave in društvo Planet Zemlja). Gre za projekt, ki nudi večplasten učinek – podatki ki jih posredujejo občine pomenijo dragoceno zbirko informacij strokovnjakom sodelujočih ustanov, medtem ko sodelovanje občinam prinašajo priznanje za njihovo odgovorno delo in motivacijo za naprej ter obilico namigov o tem, kako bi lahko lokalno okolje naredile še bolj prijazno, čisto in učinkovito.

Od leta 2014 natečaj podpira Skupnost občin Slovenije, lani so se projektu pridružile tudi Regionalne razvoje agencije, letos je podporo izrazilo Ministrstvo za okolje in prostor, častno pokroviteljstvo pa sprejel Predsednik Vlade Republike Slovenije, dr. Miro Cerar.

Nazive bomo podelili 24. novembra na Gospodarskem razstavišču Ljubljana, ko vas bomo obvestili tako o letošnjih zmagovalcih, kot tudi o občinah, ki jim je naziv morda zgolj za las ušel, a si zaslužijo priznanje za svoja prizadevanja.

Vabimo vas, da si na dveh povezavah:

https://www.planet-zemlja.org/natecaji/okolju-prijazna-obcina-2010/izjave-sodelujocih-strokovnjakov/

in

https://www.planet-zemlja.org/natecaji/okolju-prijazna-obcina-2010/izjave-zupanov/

preberete tudi nekaj izjav županov ter sodelujočih strokovnjakov o pomenu projekta za njihovo delo.