Pomagajmo žabicam čez cesto!

Zelena rega_Nika HrabarV občini Vodice predstavlja odsek ceste v Kosezah proti Mengšu eno izmed cest, ki ovira selitveno pot dvoživk iz gozda do mrestišča. Spomladi se namreč okoli 1.000 osebkov različnih vrst dvoživk, predvsem krastače in rjave žabe, tudi zelene žabe in pupki, odpravi do Phliškega bajerja, v gozdu na drugi strani ceste. Na cesti prihaja do povoza dvoživk, kar negativno vpliva na ohranjanje populacij. Obenem je cesta s povoženimi žabami spolzka in nevarna. Zato je nujno potrebna pomoč prostovoljcev!

Vabimo vas, da se pridružite akciji Pomagajmo žabicam čez cesto, ki poteka v kraju Koseze pri Šinkovem Turnu in na drugih lokacijah po Sloveniji.

Akcija poteka vsak dan, od mraka naprej (po 18 uri). S seboj imejte obvezno opremo: ODSEVNI JOPIČ, DOBRO SVETILKO in VEDRO. Otroci se lahko akcije udeležijo le v spremstvu staršev! Akcije se udeležite na lastno odgovornost. Več o navodilih za prenašanje si lahko preberete na www.pomagajmo-zabicam.si

Preden se akcije udeležite, preverite vremenske razmere. Dvoživke se namreč do mrestišč odpravijo ob ugodnejših vremenskih razmerah (ob dežju in toplem vremenu – vsaj 40C).

Prosimo vas, da število prenesenih dvoživk sporočite na zabice.vodice@outlook.com

Kontaktna oseba: ga. Polona Černač 051 626 164