OHRANIMO DELFINE V SLOVENSKEM MORJU

Nova slika (5)Jutri, 7. aprila, bodo na morje odpluli učenci Osnovne šole Vojke Šmuc iz Izole, ki so se v okviru natečaja Planetu Zemlja prijazna šola, ki ga izvaja društvo Planet Zemlja od leta 2010, prijavili na projekt OHRANIMO DELFINE V SLOVENSKEM MORJU. Cilj projekta je mlade seznaniti z dejstvom, da delfini živijo tudi v slovenskem morju, jih podučiti o biologiji in ekologiji morskih sesalcev ter jim predstaviti delo raziskovalcev delfinov in društva Morigenos, ki izvaja projekt.

 

Projekt se izvaja že drugo leto zapored in se je dobro prijel, mlade pa očitno motiviral k razmišljanju o bitjih, ki ne živijo v naši neposredni bližini, (sploh, če bivajo na »celini«) a so še kako pomembna tudi za razvoj človeštva. Navsezadnje šteje dejanje vsakega od nas.

 

Lani je morje obiskala skupina učencev iz Sečovelj, ki so na izletu srečali delfine, učenci Osnovne šole iz Smlednika pa te sreče niso imeli. Namesto tega so bili priče neuspešnemu reševanju druge živali iz morja. »Živimo ob morju, smo del njega, zatorej je toliko bolj pomembno, da poznamo življenje v njem. S projekti kot je ta ozaveščamo mlade generacije, njihov odgovoren odnos do drugih živih bitij in do okolja, katerega del smo tudi sami,« so svoj dan z delfini opisali učenci OŠ Sečovlje.

 

Natečaj bo s svojimi projekti pot nadaljeval 14. aprila v Domu za starejše občane Ljubljana Vič Rudnik, z delavnico Babičina zgodba o zeliščih.

Foto: z izleta OŠ Sečovlje.

ČAS JE ZA OBJEME – poziv društva Morigenos

Podarite nam objem in pomagajte pri izvedbi Dneva delfinov. Z vašo pomočjo bomo v okviru akcije Objem topline blagovne znamke Dormeo v avgustu organizirali Dan delfinov v  Piranu ter opozorili na pomen ohranjanja morskega okolja in njegove biotske raznovrstnosti. Slovensko morje (skupaj z okoliškimi vodami) je pomemben življenjski prostor majhni, a stalni populaciji delfinov. Delfini so pomemben del morskega ekosistema. Z učinkovito zaščito delfinov lahko zaščitimo tudi ostala bitja in celotno okolje, v katerem delfini živijo. Obstoj delfinov pri nas ogrožajo mnogi človeški vplivi, kot so onesnaženje, hrup, gost pomorski promet, prekomerni ali neprimerni ribolov in splošna degradacija morja in njegove obale. S primernim ravnanjem, lahko negativne vplive na delfine in njihovo življenjsko okolje močno zmanjšamo. Glavni namen Dneva delfinov je širšo javnost preko različnih aktivnosti, delavnic in izobraževanja opozoriti na dejstvo, da delfini živijo tudi v slovenskem morju ter vzbuditi zavedanje, da je naše morje vredno varovati.

Da bo izvedba dogodka uspešna, potrebujemo vašo pomoč. Pomagate nam lahko tako, da nam VSAK DAN v mesecu aprilu s klikom na spletni strani Objem topline podarite objem. Ob prvem obisku strani in podarjenem objemu vpišite svoj elektronski naslov za registracijo (potrebna je zgolj prvič za začetek glasovanja, vaš email pa se ne bo uporabljal v marketinške namene), nato kliknite »Podarjam objem«. Objem je uspešno podarjen, ko se številka poveča za 1 in se obarva zeleno. V kolikor želi iz istega računalnika podariti objem na isti dan še kdo drug, morate pred tem počistiti zgodovino/piškotke, sicer objem ne bo mogoč. Iz istega računalnika lahko na dan glasuje največ 5 ljudi.

Večje število prejetih objemov bo povečalo naše možnosti za prejem donacije, ki bo omogočila izvedbo Dneva delfinov. Samo z enim klikom na dan lahko ogromno pripomorete pri realizaciji dogodka.

Hvala za vaše objeme vnaprej!