FIJET Zlato jabolko za zeleno Ljubljano

fijet1Ljubljana, 27. 6. 2016 – Včeraj se je v Ljubljani končal večdnevni obisk delegacije Svetovnega združenja turističnih novinarjev in piscev FIJET pod vodstvom njenega predsednika Tijanija Haddada. Osrednji cilj njega obiska je bila podelitev priznanja Zlato jabolko Ljubljani, Zeleni prestolnici Evrope 2016 in nositeljici naziv Planetu Zemlja prijazna občina 2015. Pretekli petek ga je na svečanosti v Narodni galeriji v Ljubljani prejel Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana iz rok Tijanija Haddada. Dan zatem so v trajni spomin na nagrado Zlato jabolko predstavniki MOL, Turizma Ljubljana ter predstavniki slovenskega in Svetovnega FIJET v Šmartinskem parku v Ljubljani zasadili avtohtono slovensko jablano zlata parmena, vzgojeno v samostanu Pleterje.

Svečane podelitve Zlatega jabolka v Narodni galeriji so se udeležili poleg predsednika Svetovnega FIJET Tijanija Haddada tudi generalna sekretarka Marijana Rebić ter člana komisije za podeljevanje Zlatega jabolka Tina Čubrilo in Mohamed Salah Attia. Med gosti na svečanosti so bile tudi Eva Štravs Podlogar, generalna direktorica Direktorata za turizem in internacionalizacijo pri gospodarskem ministrstvu, Maja Pak, generalna direktorica Slovenske turistične organizacije, Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana in Barbara Vajda, nekdanja dolgoletna direktorica tega javnega zavoda. Prav s podporo Turizma Ljubljana je bil izveden svečan dogodek podelitve.

Saditev jablane v Šmartinskem parku2

Priznanje Zlato jabolko je Zoranu Jankoviću, županu Mestne občine Ljubljana izročil Tijani Haddad, predsednik Svetovnega združenja turističnih novinarjev in piscev FIJET, foto: Tjaša Janovljak.

Ob predaji priznanja Zoranu Jankoviću je Tijani Haddad poudaril, da ljubljanski župan očitno zelo dobro ve, kako dati mestu Ljubljana nasmeh, dobro vzdušje in življenje, medtem ko je Zoran Janković dejal, da MOL skuša pri urejanju in vodenju slovenske prestolnici predvsem najti in dati odgovore na mnoga vprašanja, ki so pomembna za njene prebivalce zdaj, še zlasti pa bodo tudi v prihodnosti.

V utemeljitvi priznanja so turistični novinarji slovenskega in svetovnega združenja zapisali, zakaj se je Komisija Svetovnega FIJET za podeljevanje Zlatega jabolka odločila, da ga podeli Ljubljani. Seznam mednarodnih nagrad, ki jih je Ljubljana prejela kot priznanje za svoja prizadevanja na področju trajnostnega razvoja v zadnjih letih, je impresiven. Med njimi najbolj izstopa prestižni naziv Zelene prestolnice Evrope 2016, ki ji ga je podelila Evropska Komisija za dosežene največje spremembe na področju trajnosti v najkrajšem času. Z »Vizijo Ljubljana 2025″, ki se uresničuje od leta 2007, postaja slovenska prestolnica trajnostno in idealno mesto. V pičlih devetih letih je bilo v skladu z njo implementiranih več kot 1.700 projektov, hkrati pa je zaščitena in ohranjena zelena identiteta mesta.

Ljubljana je tudi prejemnica nagrade Tourism for Tomorrow Destination Award 2015, ki jo podeljuje World Travel and Tourism Council (WTTC), za odlično ohranjene zelene površine in v prihodnost usmerjeno strategijo trajnostnega razvoja.

V utemeljitvi je tudi zapisano, da sta turizem in gostinstvo vedno bolj pomembni gospodarski dejavnosti v Ljubljani. Tako infrastruktura kot storitve so se v zadnjem desetletju vidno izboljšale. Poleg tega, da je večina starega mestnega jedra spremenjenega v območje za pešce, je cilj bodočih mestnih projektov in napovedanih naložb v turizem in gostinstvo nadaljnja bogatitev ponudbe destinacije.

Saditev jablane v Šmartinskem parku

Saditev jablane v Šmartinskem parku: Drago Bulc, predsednik FIJET Slovenija, Tjaša Ficko, podžupanja in Zoran Janković, župan MOL ter Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana, foto: C. Potočnik.

Združenje FIJET Zlato jabolko podeljuje od leta 1970, v Sloveniji sta ga doslej prejela Fundacija Poti miru v Posočju leta 2012 in družba Postojnska jama leta 2014. Predlog za podelitev Zlatega jabolka Ljubljani, Zeleni prestolnici Evrope 2016, je dal FIJET – Društvo turističnih novinarjev Slovenije.

Za štiridnevno bivanje v Sloveniji je Turizem Ljubljana za turistične novinarje Svetovnega FIJET pripravil zanimiv program ogleda zelene Ljubljane in Velike Planine, kot enega izmed zanimivih turističnih ciljev Osrednjeslovenske regije. Spoznali so vrhunsko kulinariko v restavraciji As Aperitivo in po svečani podelitvi Zlatega jabolka v Narodni galeriji jedi iz nabora Okusov Ljubljane. Sprehodili so se skozi park Tivoli z Jakopičevo promenado, si Ljubljano ogledali med vožnjo z leseno ladjico Ljubljanica z rečne gladine in obiskali Odprto kuhno na Pogačarjevem trgu. Zanimivo doživetje zanje je bil tudi obisk Velike planine z ogledom pastirskega naselja, izdelovanja trniča in pokušino jedi na žlico v okrepčevalnici Zeleni rob. Ob koncu obiska v Sloveniji so si v Postojni turistični novinarji z velikim zanimanjem ogledali interaktivno razstavno zbirko EXPO Postojnska jama kras. Ugotovili so, da družba Postojnska jama z nadaljnjimi vlaganji, na primer v popolno obnovo Hotela Jama, opravičuje nagrado Zlato jabolko, ki jo je prejela leta 2014.

fijet2FIJET Slovenija – Društvo turističnih novinarjev

Cveta Potočnik