OTVORITEV SNOVIŠKEGA VRTA

zelenjavni vrtV soboto, 27.  avgusta 2016, so v Termah Snovik v okviru Etnoloških prireditev uradno odprli letošnjo pridobitev – sedaj že zelen in plodov poln zelenjavni vrt, kot dopolnitev že zasajenemu zeliščnemu vrtu in sadovnjaku.

Kot je bilo uvodoma povedano, imamo Slovenci najmanj obdelane površine na prebivalca in največ nakupovalnih centrov na prebivalca. Zato ni čudno, da je prava sreča, če v kaki trgovini najdemo slovensko zelenjavo ali sadje.

V Termah Snovik, ki so z društvom Planet Zemlja v preteklosti sodelovali pri izvedbi projekta Eko reli, so z zasaditvijo vrta želeli opozoriti prav na pomembnost samooskrbe in lastne pridelane hrane. Letos so se zato vključili tudi v zelene nabavne verige, projekt Mestne občine Ljubljana, zelene prestolnice Evrope in Planetu Zemlja prijazne občine 2015, za pospeševanje lokalne samooskrbe. Kot je povedala direktorica, so zajtrk dopolnili s številnimi lokalnimi produkti, mleko odkupujejo od lokalne kmetije, v dnevni ponudbi kosil imajo tudi vitalni meni, apartmajskim gostom pa so namenili jutranjo košarico lokalnih produktov, ki jo gostje zvečer naročijo in zjutraj dobijo.

O pomembnosti samooskrbe sta spregovorila tudi direktorica slovenske turistične organizacije Maja Pak in podžupan občine Kamnik Matej Slapar.