RADIKALNA PREPROŠČINA

Jim 158 letni Jim, ki že dobrega četrt stoletja živi od hrane, ki si jo večinoma pridela sam, v nizkoenergijski samo-oskrbni hiši (z okni slovenskega proizvajalca), ki si jo je s pomočjo svojih prijateljev postavil sam iz lesa dreves, ki so zrasla v njegovem gozdu, trenutno s kolesom potuje po Sloveniji. Snema dokumentarni film o družinah z majhnim številom otrok in majhnim okoljskim odtisom. Potovanj s kolesom je vajen, saj med drugim v okviru kampanje kolesarjenja za trajnostno prihodnost v ZDA, prekolesaril dobrih 25.000 km ter pri tem predaval na več kot 40 univerzah in inštitutih.

Njegovo običajno življenje dobro stoječega ameriškega elektro-inženirja, zaposlenega v industriji, ki velik del denarja ustvari z vojaškimi posli, sta radikalno spremenili razlitje nafte iz tankerja Exxon Valdez ob Aljaski ter prva invazija ZDA na Irak.

Po njegovem je postopno zmanjšanje prebivalstva ključno za zdravje planeta, saj trenutno ljudje porabimo kar 62% vseh okoljskih storitev Zemlje. De-populacijo pa je mogoče doseči le, če imajo pari nadzor nad rojstvom otrok, ženske pa med drugim tudi pravico do popolnega nadzora nad svojim telesom.

Ljudje moramo od-rasti tudi v smislu, da zmanjšamo svoj osebni in kolektivni okoljski odtis in se odpovemo prisili gospodarske in ostalih rasti. Okoljskega odtisa po mnenju Jima, ki je tudi avtor knjige o radikalni preproščini (Radical Simplicity: Small Footprints on a Finite Earth) in ustanovitelj projekta Global Living Project, ne bomo zmanjšali s super-tehnologijami in nadaljevanjem gospostva nad naravo, temveč z razvojem našega ekološkega jaza, ponovnim odkritjem in razvojem skupnosti ter pridobivanjem sposobnosti, da z lastnimi znanji in spretnostmi, medsebojno pomočjo in ekonomijo delitve ne le preživimo, ampak živimo z veseljem. Le če bomo v t. i. razvitem svetu “od-rasli” bo lahko večina revnih imela dostojen življenjski standard.

V svojem predavanju bo pokazal, kako je uspelo od-rasti družinam in skupnostim v ZDA, Indiji, Kubi in Sloveniji.

Jim Merkel v torek, 20. 9. 2016 ob 18:00; Okoljski center, Trubarjeva 50, Ljubljana

Vabljeni, vstop je prost!