Ekipa francoskega veleposlaništva med najboljšimi na Eko reliju 2016

eko-reli-2016-136Letošnjega šestega Eko relija, ki ga od leta 2009 organizira društvo Planet Zemlja se je udeležila ekipa Veleposlaništva Republike Francije v Sloveniji. Francija je bila v zadnjih letih ena najaktivnejših držav na področju okoljske tematike, saj je bila uspešna organizacija ter oprijemljivi rezultati lanskega svetovnega summita v Parizu med prioritetami francoske vlade in diplomacije. Društvo z veleposlaništvom že nekaj časa sodeluje na področju okoljskih tem, kar je bil tudi eden od razlogov, da so se odločili za sodelovanje ekipe veleposlaništva na letošnjem Eko reliju, katerega cilj je ozaveščanje ljudi, da je varna vožnja v skladu s prometnimi predpisi tudi varčna in okolju prijaznejša.
Ekipa je 170 km dolgo traso med Ljubljano in Strunjanom prevozila z vozilom Renault Megane 1.5 dci in kljub dejstvu, da se je zadnja leta izkazalo, da imajo glede porabe energije bistveno prednost električna, pa tudi najsodobnejša hibridna vozila, dosegla odličen rezultat, saj je povprečno porabila le 3,83 l dizelskega goriva na 100 km. Poraba ekipe francoskega veleposlaništva le simbolično zaostaja za teoretično porabo in emisijami vozila, izmerjeno v “laboratorisjkih” razmerah. To je ekipo uvrstilo med najboljše posadke, ki so vozile avtomobile s “klasičnimi” bencinskimi ali dizelskimi motorji.
Trasa letošnjega Eko relija je bila precej zahtevna, saj je kmalu po štartu sledil vzpon na Rakitno (786 m nadmorske višine), električna in hibridna vozila so si privozila precej prednosti na spustu proti Cerknici, saj so lahko uporabljala električno energijo iz baterij, pot pa je nato vodila do kontrolne postaje v Pivki. Karavana je po kratkem postanku pot nadaljevala preko Ilirske Bistrice in Podgrada do Kozine, od koder se je spustila priti cilju v Krajinskem parku Strunjan.
eko-reli-2016-28