EKO RELI 2016 SE PRIPRAVLJA NA START

reliDruštvo Planet Zemlja letos organizira že šesti Eko reli, katerega osnovni namen je javnost ozavestiti, da je vožnja po cestno-prometnih predpisih in s prilagojeno tehniko bistveno bolj varna, varčna in s tem tudi okolju bolj prijazna. Šesti Eko reli bo na pot krenil v soboto, 8. 10. 2016 ob 9h izpred Vodnega mesta Atlantis, ustavil pa se bo v Krajinskem parku Strunjan.

NEKAJ PODATKOV O DOGODKU:

Udeležence bo na pot pospremil župan Zelene prestolnice Evrope 2016 – Ljubljane, Zoran Janković, za poseben start dogodka, pa bo poskrbelo Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o.. Urejeni vozniki Ljubljanskega potniškega prometa bodo udeležence zapeljali z električnimi, okolju prijaznimi vozili EURBAN na P+R Barje, od koder bodo ti sedli v vozila, s katerimi se bodo preizkusili na trasi Eko relija. Električna vozila EURBAN bodo v Ljubljani v prihodnje obratovala v okviru prevoza na klic po predhodno objavljenem voznem redu znotraj mreže linij LPP za ceno prevoza z javnim potniškim prometom, kmalu pa tudi po prilagodljivem voznem redu za ceno, ki bo konkurenčna vsem ostalim prevoznikom z osebnimi vozili v Ljubljani.

V ekipah bodo sedeli predstavniki Francoskega Veleposlaništva, pa zdaj že veterana projekta dr. Henrik Gjerkeš in Brane Küzmič, sopranistka Alenka Gotar, predstavniki Javne agencije RS za varnost v prometu in mnogi drugi zanimivi gostje.

Karavana se bo na poti ustavila v Pivki, kjer jih bo v starodobniku obiskal Martin Krpan z županom Robertom Smrdeljem, na cilju pa bo udeležence pozdravil direktor Krajinskega parka Strunjan, mag. Marko Starman. Tiste, ki jim bo uspela najbolj zelena vožnja, čakajo priznanja in nagrade, zmagovalnemu vozilu pa bo šla tudi prehodna zastava Ministrstva za okolje in prostor Zeleni odtis.

Dogodek podpirajo podjetja, ki z uporabo okolju bolj prijaznih vozil, pomembno prispevajo k ozaveščanju glede okoljske problematike, pa tudi dejavno prispevajo k zniževanju onesnaženosti v urbanem okolju. Zahvala za podporo gre naslednjim ustanovam: Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o., Izpitnemu centru Slovenj Gradec/Velenje – Javni agenciji RS za varnost prometa in Elektro Robert Tošnjak s.p.. Zahvala za gostoljubje gre hišam: Vodno mesto Atlantis, Park vojaške zgodovine Pivka, Okolje Piran, oljčnik Alela, Krajinski park Strunjan, , Prosub Okusi morja, vinar Pavel Mihevc. Zahvala za vozila gre podjetjem: AvtoSnoj, AvtoMoste, Renault Nissan Slovenija, Avtohiša Malgaj, Toyota center Ljubljana, Mazda Motor Slovenija d.o.o.. Zahvala za nagrade gre: Andrej Jereb in AMZS, Center varne vožnje Vransko, Soline d.o.o., Krajinski park Strunjan, Vodno mesto Atlantis, Center za poslovno usposabljanje, Ventovarna inženiring za čisto okolje d.o.o., Makom trgovina d.o.o., GI ZRMK, Gostilna Šestica Ljubljana.