“Gremo v naravo! – Neguj gozd, neguj sebe”

taborniki-gozdV soboto, 22. oktobra, smo taborniki skupaj s strokovnim partnerjem Zavodom za gozdove in pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja na sedmih lokacijah po Sloveniji učili prostovoljce, kako je potrebno negovati mlado drevje ter živeti z naravo in v naravi.

Akcija je bila nadaljevanje vseslovenske akcije iz leta 2014 “Obnovimo slovenske gozdove”. Tokrat smo jo poimenovali “Gremo v naravo! – Neguj gozd, neguj sebe”. Potekela je pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Namenjena je bila vsem, ki so si želeli sodelovati pri nadaljnjem odpravljanju posledic naravne katastrofe – žledoloma, in vsem, ki so si želeli ponovnega stika z naravo in spoznavanja gozda kot dela življenjskega okolja. Pravilno in pravočasno izvajanje negovalnih ukrepov v gozdu je namreč izjemno pomembno pri sanaciji gozdov, poškodovanih v naravnih ujmah.

Na sedmih lokacijah po celi Sloveniji se je v soboto zbralo več kot 500 tabornikov in ostalih prostovoljcev, kjer so v prvem delu akcije pod strokovnim vodstvom predstavnikov Zavoda za gozdove izvedli nego sadik, posajenih pred dvema letoma, in ostalega mladega drevja. Za tem pa smo taborniki pripravili taborniški program, kjer so se udeleženci seznanili z življenjem z naravo in v naravi ter kako v gozdu negujemo sebe. Poseben program je bil pripravljen tudi za otroke.

“Cilj letošnje akcije je bil čim večjemu številu ljudi približati idejo prostovoljstva, predvsem pa povabiti jih v naravo, v gozd, kjer so lahko nekaj dobrega naredili za okolje in tudi zase. Glede na številne pozitivne odzive s ponosom ugotavljamo, da je bil osnovni cilj dosežen. Predvsem velja izpostaviti tisti del akcije, ko smo prostovoljcem skozi vodeno dejavnost pokazali, kako lahko v gozdu vedno znova veliko naredimo tudi zase. Akcijo bomo še nadgradili in zagotovo tudi ponovili. Ob tej priložnosti naj se zahvalim NLB za podporo in povabim vse zaposlene, da se nam ob naslednji ponovitvi pridružijo v še večjem številu.”
Matic Stergar, Zveza tabornikov Slovenije

“Definitivno imate novo/staro prostovoljko. Če bi strnila v en stavek: Prijetno druženje, pozitivno sodelovanje in “out of the box” razmišljanje o okolju, v katerem živimo in delujemo. Vsi elementi akcije (prijetno s koristnim) so se čarobno prepletali in razvijali, saj so ure kar prehitro tekle … Poleg tega smo imeli najlepšo lokacijo – čarobnost gozda me vedno znova očara.”
prostovoljka v Kamniku