IMPROVIZACIJA ČUSTEV IN ŠIVANJE IZ OSTANKOV

dsc02612Jutri, 30. novembra, bo na Osnovni šoli Šentvid potekala delavnica Torba da te kap, na Osnovni šoli Vodice pa delavnica Kaj čutijo drevesa. Projekta izvaja društvo Planet Zemlja v okviru natečaja za trajnostno izobraževanje Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec, kjer je doslej sodelovalo že prek 500 vzgojno-izobraževalnih zavodov iz vse Slovenije in tudi nekaj iz Italije.

Cilj projekta Torba da te kap je mladim predstaviti princip »Cradle to Cradle« – od zibke do zibke. Za tekstil namreč velja, da ima relativno dolgo življenjsko dobo, postaja vse cenejši in zato dostopnejši, količine tega pa se le še kopičijo. Zato smo za mlade izbrali preprost izziv – izdelati si torbo kot je nima nihče – iz ostankov šivalnih materialov oz. predelavo starih torb (da te ne romajo prehitro na odpad).

S projektom Kaj čutijo drevesa želimo motivirati otroke, da bi več razmišljali o okolici, naravi, posledicah dejanj ali posledicah neaktivnosti ter razvijali empatijo in čustveno inteligenco v povezavi z naravo in ekologijo. Igralstvo je ena izmed najbolj priljubljenih zabav človeštva in zato bodo otroci spoznali osnove igralstva s pomočjo Anne Zuykove, vodje ustvarjalnega projekta MUŠ, sicer pa psihologinje in igralke, in se preko preprostih vaj poskušali predstaviti v različnih situacijah in vlogah.

Foto z delavnice Torba da te kap na OŠ Alojzija Šuštarja, Ljubljana.