OHRANIMO DELFINE V SLOVENSKEM MORJU

morigenosJutri, 24. novembra, bo na Srednji gradbeni, geodetski in okoljevarstveni šoli iz Ljubljane, potekalo predavanje Ohranimo delfine v Slovenskem morju. Projekt izvaja društvo Planet Zemlja v sodelovanju z društvom Morigenos in v okviru natečaja Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec, kjer je doslej sodelovalo že prek 500 VIZ (vrtci, osnovne in srednje šole) iz vse Slovenije in tudi nekaj iz Italije.

Cilj projekta je podučiti otroke o biologiji in ekologiji morskih sesalcev, se seznaniti z dejstvom, da delfini živijo tudi v slovenskem morju ter spoznati delo raziskovalcev delfinov in delovanja društva Morigenos. Raziskovanje, spremljanje in varstvo delfinov so potrebni za zagotavljanje njihovega dolgoročnega obstanka v slovenskem morju, zahtevajo pa jih tudi mednarodne institucije, kot so Evropska komisija in mednarodne konvencije.

Preprosto pravilo v varstvu narave pravi, da varuješ tisto, kar poznaš. Zato je pomembno, da se vsa Slovenija zaveda pomembnosti morskega okolja, njegove biotske raznovrstnosti in njunega ohranjanja. Bolj kot so ljudje osveščeni, bolj odgovorno ravnajo. Slednje igra ključno vlogo v doseganju trajnih rezultatov, saj Slovensko morje ni zgolj skrb ljudi, ki ob njem živijo, temveč vseh nas.