SVETOVNI DAN MLADIH V ZNAMENJU KRUHA

img_08751Na svetovni dan mladine, jutri, 11. novembra, bo na OŠ Poljane v občini Gorenja vas-Poljane, potekala delavnica Od zrna do kruha, ki jo društvo Planet Zemlja izvaja v okviru natečaja Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec. Gre za projekt, kjer bodo učenci 7. razredov pridobivali praktično in faktografsko znanje o prehrani ter se preizkusili v pripravi tako osnovnega živila kot je kruh.

Delavnica ponuja odgovore na najbolj osnovna in najpomembnejša vprašanja o kruhu s praktičnim prikazom celotnega postopka priprave tega živila. Učenci se najprej spoznajo z nekaj osnovnimi vrstami žitaric iz katerih običajno meljemo moko za peko kruha. Sledi mletje žita in priprava kvašenega testa iz katerega bodo nato spekli kruh. Tokratno delavnico bodo malce »zabelili« s pripravo jabolčne pite.

V času pečenja, se bodo učenci z izvajalko projekta, Tanjo Gobec iz društva Skrinja, pogovarjali o pomenu raznolike prehrane in vloge, ki jo žitarice igrajo pri tem. Delavnica se bo zaključila s pokušino sveže pečenega kruha.

Fotografija je z lanske delavnice na OŠ Šentrupert