ZELENO PERO O TRAJNOSTNEM TURIZMU

Zeleno pero1Jutri se bo 166 učencev in 57 dijakov pomerilo v pisanju novinarskih prispevkov na temo trajnostnega turizma. Gre za edino šolsko državno tekmovanje v pripravi eko novinarskih prispevkov v Republiki Sloveniji, ki ga organizira društvo Planet Zemlja in poteka že četrto leto zapored.

S projektom želi organizator mlade spodbuditi k aktivnemu raziskovanju lokalnega okolja in seznanjanju z okoljsko problematiko ter s tem spodbuditi njihovo zavest, da lahko tudi sami sodelujejo pri pozitivnih spremembah v svojem okolju. Tematike pisanj se z leti spreminjajo, letošnja, ki izhaja iz odločitve OZN, da leto 2017 označi kot leto trajnostnega turizma, pa je po mnenju organizatorja dovolj zanimiva in aktualna, da bo mladim piscem predstavljala zanimivo raziskovanje.

Cilji tekmovanja so predvsem širjenje in poglabljanje znanja iz varstva okolja, ohranjanja narave in načel trajnostnega razvoja, informiranje in osveščanje o pomenu razumevanja narave, njenih procesov ter zakonitosti, raziskovanja lokalnih okoljskih značilnosti ter popularizacija trajnostnega odnosa do okolja.

Tekmovanje poteka v dveh delih – šolskem in državnem – prispevke otrok pa ocenjuje strokovna komisija, pristojna za ocenjevanje posameznih področij novinarskega in ekološkega (tematskega) izražanja.

Razglasitev zmagovalcev poteka na svetovni dan zemlje na Gospodarskem razstavišču Ljubljana. Zmagovalni prispevki so po zaključku tekmovanja objavljeni na straneh elektronskega medija mladih eko novinarjev www.eko-generacija.org.