ZEMLJO SO NAM POSODILI OTROCI 2017

Tudi letos smo pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije, gospoda Boruta Pahorja, podelili priznanja najboljšim v projektu Zemljo so nam posodili otroci. Spodaj objavljamo preglednico nagrajencev z obrazložitvami, vsem pa znova iskreno čestitamo za njihov trud, ki so ga pokazali skozi skrbno pripravljene nominacije. Čestitke gredo tudi nominirancem, ki so jih mladi zaznali kot tiste, ki v svojem okolju naredijo največ dobrega. Iskrene čestitke!

 

NOMINATOR NOMINIRANEC KATEGORIJA OBRAZLOŽITEV
SŠ VENO PILON AJDOVŠČINA DIJAŠKI DOM AJDOVŠČINA Zrak Recikliranje papirja ohranja drevesa ter gozdove, ki so eno največjih slovenskih naravnih bogastev. Nominacija je analitična, dobro premišljena in ima multiplikacijske učinke tudi na področju osveščanja. V Sloveniji smo v preteklosti namenjali veliko pozornosti spodbujanju recikliranja papirja. V zadnjih letih je bila ta tema precej manj izpostavljena, saj bi naj postala skoraj samoumevna, a temu ni vedno tako. Da si zasluži večji poudarek so dokazali tudi dijaki Dijaškega doma Veno Pilon Ajdovščina. Za idejo, izvedbo akcije ter zasnovo nominacije iskreno čestitamo.
OŠ ROJE ZAPOSLENI NA OŠ ROJE Najbolj aktivna šola OŠ Roje dokazuje, da se vsaka pomembna akcija začenja doma. Učitelji in učenci šole skrbijo za okolje v katerem preživijo vsaj tretjino svojega življenja. Skrbijo za šolski eko vrt, sadovnjak, hotel za žuželke in še bi lahko naštevali, a najpomembneje je, da z svojimi aktivnostmi jasno kažejo, da lahko tudi manjša šola naredi ogromno za okolje ter kakovost življenja in bivanja svojih učencev in zaposlenih. Čestitamo.
OŠ HORJUL OBČINA HORJUL Osveščanje Lokalne skupnosti lahko naredijo bistveno več za ohranjanje naravnega okolja, kot nas morda želijo prepričati nekateri politiki. Postavitev in delovanje sončne elektrarne na strehi šole ima močno in dolgotrajno osveščevalsko sporočilo. Na žalost sta država in EU podlegli energetskim lobijem in proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov ne spodbujata v zadostni meri, a v občini Horjul dokazujejo, da je tudi brez tega mogoče na mikro ravni izvesti ter nato upravljati investicijo, ki ima dolgoročno tudi finančno pozitivne učinke. Zato občini Horjul iskreno čestitamo in ji želimo še več podobnih projektov v prihodnje.
GRM, NOVO MESTO KMETIJA STROJIN Najboljša nominacija Gospod Strojin je slovenski kmet nove generacije. Generacije, ki zelo dobro ve kaj počne in se zaveda dejstva, da je trajnostni način pridelovanja hrane vizija, ki nam vsem lahko zagotovi bistveno boljšo prihodnost. Nominacija je izdelana analitično, informativno, poučno in ne pušča nobenega odprtega vprašanja na temo trajnostnega kmetovanja ter lokalno pridelane hrane, vključno z opozorili glede sistemskih pomanjkljivosti. Skratka, še eden vsebinsko visoko kakovosten izdelek, kot je že tradicija pri šoli Grm Novo mesto. S spremembami, ki smo jih uvedli v natečaju Zemljo so nam posodili otroci v letošnjem letu, je dobil naziv Najboljše nominacije bistveno večjo težo, zato avtorici Elari Udvanc iskreno čestitamo.
ŠC VELENJE, ELEKTRO IN RAČUNALNIŠKA ŠOLA ŠC VELENJE, ELEKTRO IN RAČUNALNIŠKA ŠOLA IN MESTNA OBČINA VELENJE Zmagovalec ŠC Velenje je med tistimi, ki v akciji sodelujejo že praktično od samega začetka. Nemalokrat so njihove šole tudi med nagrajenci. Tudi letos je tako. Velenje se je pridružilo mednarodnemu projektu trajnostne mobilnosti Bicy, pri katerem je z razvojem sistema izposoje tudi vsebinsko sodelovala Elektro računalniška šola, dijaki pa ga s pridom uporabljajo. Bicy kaže pravo pot trajnostne mobilnosti v urbanih okoljih in ena od ključnih prednosti projekta je tudi v tem, da so podobni v številnih mestih zasnovani dokaj komercialno, sistem Bicy pa uporabnikom v zadovoljivi meri omogoča brezplačno izposojo koles. Projekt širijo tudi na sosednje občine, zato ga vidimo kot velik dosežek tako za šolo kot za Mestno občino Velenje. Čestitamo.
ŠC VELENJE, ŠOLA ZA STORITVENE DEJAVNOSTI ŠC VELENJE, ŠOLA ZA STORITVENE DEJAVNOSTI Zemlja Dijaki ŠC Velenje – Šole za storitvene dejavnosti so šli korak dlje od običajnih nominacij, katerih primarni cilj je ohranjanje zemlje in spodbujanje trajnostnega kmetovanja ter lokalne pridelave hrane. Z nominacijo so pokazali, da so lahko rezultati takega delovanja izjemno privlačni ter predvsem okusni. Naloga je zasnovana tako, da pomaga spodbujati povpraševanje, ki pa po drugi strani spodbuja proizvodnjo. S tovrstnim marketinškim prijemom ni prav nič narobe. Pravijo, da gre ljubezen skozi želodec. Dijaki Šole za storitvene dejavnosti pa odlično spodbujajo ljubezen do zdrave, lokalno pridelane hrane. Iskrene čestitke.