ZLATO ZELENO PERO ŠTIRIM TEKMOVALCEM

Tema letošnjega tekmovanja za Zeleno pero, h kateremu društvo Planet Zemlja povabi učence zadnjih štirih razredov osnovnih šol in dijake srednjih šol, je bila Trajnostni turizem. Na šolskem tekmovanju, ki je prva od dveh stopenj državnega tekmovanja, je sodelovalo 96 učencev in 43 dijakov iz desetih osnovnih in štirih srednjih šol. Bronasto priznanje za kakovost prispevka si je prislužilo 52 učencev in 23 dijakov. Na državno tekmovanje se je na podlagi rezultatov šolskega tekmovanja, uvrstilo 37 učencev in 18 dijakov.

Na letošnji prireditvi ob dnevu Zemlje, ki bo potekala 21. 4. ob 10.30 v dvorani Povodni mož na Gospodarskem razstavišču Ljubljana, bomo podelili srebrna priznanja 35 učencem in 13 dijakom, zlata priznanja pa dvema učencema osnovnih šol in dvema dijakoma srednjih šol.

Tekmovalce je komisija letos razdelila v 4 kategorije in sicer: 6. in 7. razred osnovne šole, 8. in 9. razred osnovne šole, 1. in 2. letnik srednje šole ter 3. in 4. letnik srednje šole. Letošnje tekmovanje podpira evropski poslanec iz vrst Zelenih, dr. Igor Šoltes.

Zeleno pero je edino tovrstno tekmovanje v Sloveniji, ki ga od 2014 organizira društvo Planet Zemlja, zadnji dve leti pa uživa tudi podporo Zavoda RS za šolstvo. S projektom želi organizator mlade spodbuditi k aktivnemu raziskovanju lokalnega okolja in seznanjanju z okoljsko problematiko ter s tem spodbuditi njihovo zavest, da lahko tudi sami sodelujejo pri pozitivnih spremembah v svojem okolju.

Cilji tekmovanja so predvsem širjenje in poglabljanje znanja iz varstva okolja, ohranjanja narave in načel trajnostnega razvoja, informiranje in osveščanje o pomenu razumevanja narave, njenih procesov ter zakonitosti, raziskovanja lokalnih okoljskih značilnosti ter popularizacija trajnostnega odnosa do okolja.

Tekmovanje poteka v dveh delih – šolskem in državnem – prispevke otrok pa ocenjuje strokovna komisija, pristojna za ocenjevanje posameznih področij novinarskega in ekološkega (tematskega) izražanja.

Zmagovalni prispevki so po zaključku tekmovanja objavljeni na straneh elektronskega medija mladih eko novinarjev www.eko-generacija.org.

Na fotografiji:

podelitve bronastega priznanja na OŠ Matije Čopa Kranj.

Na sliki je prejemnica priznanja Manca Kejžar iz 9.b in njena mentorica Milijana Vrhovac.