Solčava, Šmarješke Toplice, Zreče, Radovljica, Ljubljana

Včeraj je društvo Planet Zemlja podelilo že sedme nazive Planetu Zemlja prijazna občina. Te so prejeli:

V kategoriji z do 3.000 prebivalci:

SOLČAVA

Občina, ki je že kar v prvem poskusu prepričljivo dosegla naziv Planetu Zemlja prijazna občina. Po mnenju komisije dela odlično na devetih raziskovanih področjih, nekaj rezerve pa imajo še na področju energetike ter skrbi za gozdove, precej več pa lahko storijo na področju lokalne samooskrbe.

V kategoriji med 3 in 5.000 prebivalci:

ŠMARJEŠKE TOPLICE

Občina, ki je med vsemi letos prijavljenimi dosegla najvišji seštevek točk in v kategoriji prepričljivo zmagala. Še največ prostora za napredek je komisija zaznala na področjih varovanja gozdov in lokalne samooskrbe, na vseh ostalih področjih pa je dosegla vrhunske rezultate.

V kategoriji med 5 in 10.000 prebivalci:

ZREČE

Prepričljiva dobitnica naziva Planetu Zemlja prijazna občina že sedmič sodelujoča na natečaju. Na večini področij v samem vrhu, še največ rezerve za napredek pa je na področjih skrbi za gozdove, igrišč, lokalne samooskrbe, prometa in okoljskega komuniciranja, na katerih je sicer tudi dosegla nadpovprečne rezultate, a nekoliko nižje kot na drugih področij.

V kategoriji nad 10.000 prebivalcev:

RADOVLJICA

Občina je v natečaju redno sodelovala od leta 2011 in vsako leto je bilo mogoče opazovati napredek na posameznih področjih. Letos je dosegla odlične ali pa vrhunske rezultate prav na vseh 12 raziskovanih področjih, kar ji je prineslo naziv Planetu Zemlja prijazna občina v najkonkurenčnejši kategoriji občin nad 10.000 prebivalci. Zmagala je sicer za las, saj so se tri občine v tej kategoriji potegovale za naziv prav do zadnjega trenutka, a po letih vlaganj v projekte, povsem zasluženo. Nekaj prostora za napredek člani komisije zaznavajo še na področjih krožnega gospodarstva, sejemske dejavnosti in trajnostnega turizma.

V kategoriji Mestne občine:

LJUBLJANA

Občina, ki je v konkurenci mestnih občin pridobila naziv Planetu Zelja prijazna občina, si letos ni mogla privoščiti šibkejše ocene na nobenem od 12 področij raziskovanja. Še več, zgolj eno področje je bilo ocenjeno sicer nadpovprečno a z največ rezerve za napredek. To je področje hrupa. Tekma za naziv je bila letos še posebej tesna, a zato je naziv Planetu Zemlja prijazna občina še toliko bolj zaslužen.

Poleg prejemnic nazivov, smo podelili tudi Priznanja občinam, ki so za zmagovalnimi zaostajale za zgolj nekaj odstotkov. Te so:

V kategoriji do 3.000 prebivalcev:

 • Razkrižje
 • Večkratna zmagovalka natečaja Planetu Zemlja prijazna občina je tudi v letu 2017 delovala dobro, vendar so jo tokrat nekatere konkurenčne občine prehitele. Področja, kjer ima občina še precej prostora za razvoj so predvsem področja samooskrbe, igrišč in trajnostnega turizma.
 • Dobrovnik
 • Na večini področij je dosegla povprečne rezultate, veliko prostora za napredek pa imajo na področjih samooskrbe, skrbi za gozdove in trajnostnega turizma.
 • Šalovci
 • Občina je dosegla odlične rezultate na področjih skrbi za naravo in otroška igrišča, še veliko rezerve pa imajo na področjih samooskrbe in trajnostnega turizma. Na drugih področjih je občina dosegla nekoliko nadpovprečne rezultate.
 • Dobrna
 • Občina, ki je letos debitantka, je bila najresnejša konkurentka letošnji dobitnici naziva. Na številnih področjih je dosegla odlične rezultate. Področja na katerih je ostalo še največ prostora za napredek so predvsem skrb za gozdove, samooskrba in hrup.

V kategoriji med 3 in 5.000 prebivalcev so:

 • Podčetrtek
 • Po seštevku točk najresnejša konkurentka letošnji dobitnici naziva. Vrhunski rezultati na področju skrbi za naravo, trajnostnega turizma in odpadkov, odlična na vseh ostalih področjih, veliko prostora za napredek pa je na področju lokalne samooskrbe, ki je bilo letos izrazito šibko ocenjeno.
 • Apače
 • Na večini področij je občina dosegla povprečne rezultate. Med boljšimi pa je na področjih skrbi za naravo in ravnanja z odpadki, precej skromno pa so bila ocenjena področja energetike, trajnostnega turizma in predvsem stanja igrišč.
 • Črna na Koroškem
 • Občina, ki je na osmih raziskovanih področjih dosegla zelo dobre rezultate, veliko prostora za napredek pa je ostalo na področju samooskrbe in prometa, kot zelo šibki pa sta ocenjeni področji energetike in predvsem trajnostnega turizma.
 • Vodice
 • Občina je dosegla odlična rezultata na področjih skrbi za naravo in stanja igrišč, na večini drugih področij pa je dosegla rezultate nekoliko nad povprečjem. Prostor za napredek je predvsem na področjih trajnostnega turizma in ravnanja z odpadki.

V kategoriji med 5 in 10.000 prebivalcev:

– Polzela

– Občina je najboljši oceni dosegla na področjih skrbi za naravo in odpadke, daleč najšibkeje je bilo ocenjeno področje trajnostnega turizma, na ostalih področjih pa je dosegla povprečne ocene ali ocene nekoliko nad povprečjem.

V kategoriji nad 10.000 prebivalcev so si priznanje zaslužile občine:

 • Šentjur
 • Občina je dosegla odlične ali nadpovprečne ocene na vseh, razen na področju energetike. Komisija na tem področju pričakuje bistveni napredek, saj je na vseh ostalih področjih na pravi poti, zato je skupno dosegla zelo soliden rezultat.
 • Slovenske Konjice
 • Ena od treh resnih konkurentk za letošnji naziv Planetu Zemlja prijazna občina v tej kategoriji, med katerimi je bila razlika skupne ocene manj kot 2%. Zato seveda nima slabo ocenjenega nobenega področja, še posebej vrhunske rezultate pa je dosegla na področjih skrbi za naravo, igrišč in krožno gospodarstvo.
 • Sevnica
 • Občina je v kategoriji občin z najostrejšo konkurenco, dosegla zelo dober rezultat. Še posebej dobro so bila ocenjena področja energetike, skrbi za naravo, igrišča in krožno gospodarstvo, prostora za napredek pa je predvsem na področjih trajnostnega turizma, hrupa in skrbi za gozdove.
 • Ivančna gorica
 • Občina je dobila vrhunske ocene na področjih skrbi za naravo, igrišča in ravnanja z odpadki, največ prostora za napredek pa je po mnenju komisije na področju trajnostnega turizma. Ostala področja so dosegla oceno nekoliko nad povprečjem.
 • Žalec
 • Večkratna dobitnica naziva Planetu Zemlja prijazna občina je bila tudi letos v tekmi za naziv prav do zadnjega trenutka. Na vseh področjih je dosegla nadpovprečne ali odlične rezultate, največ prostora za napredek pa člani komisije zaznavajo na področju hrupa in krožnega gospodarstva.
 • Postojna
 • Občina je dobre rezultate dosegla na področjih ravnanja z odpadki in hrupa, medtem ko ima na področjih lokalne samooskrbe in energetike še veliko prostora za napredek. Na drugih področjih je dosegla povprečne rezultate.

V kategoriji Mestnih občin je priznanje šlo v roke Mestne občine:

 • Velenje
 • Tradicionalno se med mestnimi občinami za naziv Planetu Zemlja prijazna občina spoprime s prestolnico. Za letošnjo tekmo, ki je bila prvič indeksirana tudi glede na višino proračuna, bi lahko rekli, da je šla v fotofiniš. Razlika med obema sodelujočima občinama je manj kot 1% in v društvu obžalujemo, da v takih primerih nismo predvideli možnosti delitve prvega mesta in naziva. Na enajstih področjih je dosegla vrhunske rezultate, šibkejše področje kjer ostaja prostor za napredek in je verjetno letos odneslo tudi naziv pa je skrb za gozdove.

Komisija je ocenjevala prizadevanja občin za ohranjanje kvalitete bivanja občank in občanov na 12-ih področjih. Letos je organizator med področja raziskave vnesel tudi področje krožnega gospodarstva.

Več o natečaju najdete na straneh www.planet-zemlja.org, na FB društvo Planet Zemlja pa bomo objavili fotografije z današnje prireditve, ki jih lahko uporabite brez omejitev avtorskih pravic.

Www.planet-zemlja.org

Ker nam ni vseeno!