Eko konferenca

O Eko konferenci

Kaj je Eko konferenca?

Je okoljska konferenca (http://www.eko-konferenca.org/), katere namen je opozoriti na dobre prakse s področja varovanja okolja in pri tem na vse močnejšo soodvisnost med ekologijo in ekonomijo.

O organizatorju:
Eko konferenco organizira društvo Planet Zemlja, katerega poslanstvo je klomunicirati okoljske teme.

Osnovni cilji in komu je namenjena Eko konferenca?
Osnovni cilj in ciljna javnost: Utirati pot strokovnega znanja do zainteresirane javnosti.
S konferenco želimo:
- spodbuditi dialog med različnimi javnostmi,
- predstaviti dobre prakse,
- predstaviti trende ter zadnja strokovna spoznanja in ugotovitve,
- seznaniti z aktualno zakonodajo ter kaj nas čaka v prihodnje,
- o strokovnih temah govoriti s poljudnim jezikom.

Četrta Eko konferenca 2013:

„ENERGENTI PRIHODNJIH GENERACIJ - Voda“

Kraj: Gospodarsko razstavišče, dvorana Povodni mož

Datum: 23. april 2013

S slavnostnim nagovorom ministra za kmetijstvo in okolje mag. Dejana Židana je letos tekla tradicionalna Eko konferenca, ki jo že četrto leto zapored organizira društvo Planet Zemlja v sodelovanju z Gospodarskim razstaviščem, predsedovala pa ji je strokovnjakinja za podnebne spremembe na Agenciji za okolje in častna članica društva, mag. Tanja Cegnar. Pozornost je bila tokrat namenjena energentom prihodnjih generacij, razprave pa so z velikim poudarkom tekle na temo vodnih virov.

zidan Eko konferenca

mag. Dejan Židan

V prvem panelu »Voda in zdravje«, je dr. Ivanka Gale iz Zavoda za varovanje zdravja povedala, da ima v Sloveniji 89 % prebivalstva dostop do pitne vode, cilj države pa je, da bi bilo tudi ostalih 11 % prebivalstva vezanih na javni vodovod. »Mali sistemi, ki z vodo oskrbujejo do 500 ljudi, so po večini slabo vzdrževani, medtem ko imajo veliki sistemi izjemno kakovostno vodo - sem spadajo tako Ljubljana, kot tudi Maribor in ostala večja mesta,« je poudarila dr. Gale. Ob predstavitvi stanja se ji je pridružila še mag. Nataša Kovač iz Agencije za okolje, v razpravi pa je kot govorka sodelovala tudi dr. Irena Rejec Brancelj iz Ministrstva za okolje.

V video nagovoru evroposlanke dr. Romane Jordan smo slišali opozorilo o dejstvu, da je na našem planetu le tri odstotke sladke vode, ogromen delež je je v ledenikih. »V prihodnosti bo tekma za vodo vedno ostrejša, saj podnebne spremembe prinašajo vedno več ekstremnih vremenskih pojavov, ki krepko vplivajo na zalogo pitne vode,« je dejala dr. Jordanova in zaključila s pozivom, da mora biti dostop do neoporečne pitne vode človekova pravica. Razpravi na temo »Voda v gospodarstvu« so se pridružili še dr. Gordana Beltram in Borut Peric iz Parka Škocjanske jame, mag. Jorg Hodalič, direktor E-net okolje, je zbranim priznal, da v prehod v nizkoogljično družbo ne verjame in da meni,da se brez močne zdrave kmečke pameti ne bomo premaknili na višjo točko, Jana Apih iz Zavoda za trajnostni turizem Good place pa je predstavila slovenske potenciale na področju trajnostnega turizma.

Razpravljavci niso spregledali soodvisnosti vode v kmetijstvu, kjer je dr. Marina Pintar z Biotehniške fakultete zbranim razbila mite o osuševalnih sistemih ter svoj nastop zaključila z mislijo: »Kmetijstvo je tovarna na prostem, zato brez vpliva na okolje ne gre, si pa želimo, da bi bili vplivi čim manjši. A zavedati se moramo, da je povezava med vodo in kmetijstvom usodna - tako v eno kot drugo smer.« Mag. Andreja Sušnik iz Agencije za okolje je postregla s podatki in predstavila rezultate o škodi v Evropi, kjer poplave in suše povzročijo 50 % vseh naravnih nesreč, zaradi poplav pa na leto umre 2500 Evropejcev.

cegnar1 Eko konferenca

mag. Tanja Cegnar

Strokovnjakinja za podnebne spremembe na Agenciji za okolje, mag. Tanja Cegnar, je zbranim na dušo položila dejstvo, da bo planet nedvomno preživel, skrbeti pa bi nas moralo za nas. Razpravi o velikem pomenu vode v času podnebnih sprememb se je pridružil tudi ustanovitelj Zavoda H.O.P.E. in soborec Toma Križnarja, Klemen Mihelič, ki je s slikovnim gradivom podkrepil dejstva in vojno za vodo v Darfurju. »Afričanom se je politika razvitega sveta izneverila, zato računajo na pomoč nas, malih ljudi. Pomagajmo jim,« je zaključil Mihelič, z video nagovorom je svoje mnenje in znanje s sodelujočimi delila tudi evroposlanka mag. Mojca Kleva Kekuš.
V zadnjem panelu je bila pozornost namenjena preostalim energentom prihodnjih generacij lesu, vetru, soncu in fosilnim gorivom, kjer sta kot glavna govorca nastopila Damjan Oražem iz Zavoda za gozdove RS in Vojko Bernard kot predstavnik Alpe Adria Green.
Ob domačih dobrotah z Eko kmetij Radovljiške občine je društvo napovedalo tudi pričetek že četrtega natečaja Planetu Zemlja prijazna občina 2013, o zmagovalcih pa bo javnost izvedela več jeseni, na sejmu Narava Zdravje.

ekok1-300x200 Eko konferenca


Zaključek natečaja Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec

Datum: 22. april 2013, Svetovni dan Zemlje

Ob Svetovnem dnevu Zemlje se je na Gospodarskem razstavišču s slavnostno podelitvijo priznanj najboljšim zaključil vseslovenski natečaj Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec, ki ga društvo Planet Zemlja organizira že tretje šolsko leto zapored, skupno pa je na njem sodelovalo že preko 30.000 otrok. V okviru natečaja je potekal tudi projekt »Zemljo so nam posodili otroci«, na katerem so učenci zadnje triade osnovnih šol in dijaki srednjih šol sodelovali že osmo leto zapored, častno pokroviteljstvo pa je tudi letos sprejel predsednik RS Borut Pahor, ki je zbrane na dogodku tudi nagovoril.

bp Eko konferenca

predsednik RS Borut Pahor

Na natečaju Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec je v okviru devetih različnih projektov letos sodelovalo več kot 70 šol, ki so v tem okoljskem projektu angažirale več kot 10.000 otrok. Predšolski otroci, učenci osnovnih in dijaki srednjih šol so v dokaz aktivnega okoljskega udejstvovanja izdelali več kot 1000 različnih izdelkov, vse od lepljenk, risbic in drugih zanimivih unikatnih izdelkov.

natecaj1 Eko konferenca

Pri raziskovalnem projektu »Zemljo so nam posodili otroci« so učenci pripravili kakovostne projekte nominacij pravnih oseb in posameznikov, ki v lokalnih okoljih ter na področju celotne države najbolje skrbijo za ohranjanje naravnega okolja. Komisija je nagradila najboljše v sedmih posameznih kategorijah in razglasila zmagovalce celotne akcije.

natecaj2 Eko konferenca

V kategoriji Ohranjanje čistega zraka je slavilo kmetijsko posestvo »Zavoda Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma« na Bajnofu pod Trško goro, ki je priznanje prejelo z rok Irene Mraz, predsednice društva Planet Zemlja.

Z zraka se je podeljevanje priznanj preselilo nazaj na tla, kjer je v kategoriji Neobremenjevanje zemlje slavilo podjetje Plastcom, ki so ga predlagali dijaki Gimnazije Jesenice. Nagrado je podelila slovenska igralka Nataša Tič Ralijan.

Komunalno-stanovanjsko podjetje Hrastnik in Občina Hrastnik, predlagana s strani OŠ Narodnega heroja Rajka Hrastnik, sta pometla s konkurenco v kategoriji Kakovosten odnos do voda, nagrado pa jim je izročil legenda slovenske košarke Jaka Daneu.

jaka Eko konferenca

OŠ Narodnega heroja Rajka Hrastnik in podeljevalec Jaka Daneu

Ozaveščanje o pomenu naših dejanj nikoli ni dovolj glasno, jasno, razumljivo, zato je Šolski center Kranj predlagal Goodyear Dunlop Sava Tires kot pobudnika kampanje Pozorni za okolje, s katerim opozarja srednješolce na nepravilnosti pri vsakdanjem odnosu do naravnega okolja. Nagrado so prejeli z rok slovenske igralke Ive Babić.

iva Eko konferenca

Šolski center Kranj in podeljevalka Iva Babić

V kategoriji najkakovostnejše nominacije so slavili dijaki Šole za storitvene dejavnosti, Šolski center Velenje, ki so nagrado prejeli iz rok slovenske pevke Nine Pušlar.

nina Eko konferenca

Šola za storitvene dejavnosti, Šolski center Velenje in podeljevalka Nina Pušlar

Za najbolj aktivno šolo so se letos izkazali učenci OŠ Roje, ki jim je nagrado podelila varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer.

roje Eko konferenca

OŠ Roje

Zmagovalci akcije Zemljo so nam posodili otroci 2013 pa so postali dijaki Srednje šola Veno Pilon Ajdovščina – Dijaški dom pod mentorstvom Sonje Colja.

Otroke in maldostnike so na dogodku pozdravili tudi nekateri liki, ki jih srečujejo v vsakdanjem življenju, kot npr.: Zmajček pometajček, Kuponko, želvica Zoja, Lipko, Hula Hop, Cevko, Argeta in drugi.

maskota Eko konferenca

Dosedanje Eko konference:

Tretja Eko konferenca 2012

Kraj: Gospodarsko razstavišče
Datum: 19. in 20. april 2012

eko-konferenca-13 Eko konferenca

Z video nagovorom evropskega komisarja za okolje dr. Janeza Potočnika se pričela že tretja Eko konferenca, ki jo ob svetovnem dnevu Zemlje organizira društvo Planet Zemlja v sodelovanju z Agencijo RS za okolje in Gospodarskim razstaviščem Ljubljana.

Na otvoritvi je evropski komisar za okolje dr. Janez Potočnik izrazil veselje, da je tudi Eko konferenca prepoznala pomen soodvisnosti okolja in gospodarstva. »Pri okoljskih temah ne govorimo več o usodi prihodnjih generacij, ampak nas samih,« je poudaril dr. Potočnik in dodal: »Lani smo v Evropski komisiji sprejeli dokument, ki določa dolgoročno vizijo za trajnostno Evropo. Cilj tega časovnega načrta, ki naj bi ga dosegli do leta 2050, je oblikovanje gospodarstva, ki je konkurenčno, vključujoče in zagotavlja visok standard življenja z veliko manjšim vplivom na okolje.«

Otvoritvenemu delu konference je prispevala tudi častna članica društva Planet Zemlja in strokovnjakinja za podnebne spremembe na ARSO, mag. Tanja Cegnar, ki je povzela pomembnejše ugotovitve preteklih dveh Eko konferenc ter zbrane spraševala po napredku in tudi področjih, kjer se moramo še bolj potruditi.

V.d. generalne direktorice direktorata za okolje na MKO Barbara Avčin Tržan je pozdravila dogodek, ki je posvečen našemu planetu, in poudarila, da se okoljske debate ponavljajo z razlogom »Stvari je treba namreč implementirati,« je povedala.

eko-konferenca-14 Eko konferenca

Z nagovorom je slavnostno otvoritev tretje Eko konference zaključil generalni direktor Agencije RS za okolje, dr. Silvo Žlebir z besedami: »Na Agenciji za okolje smo prepričani, da je zagotovitev trajnostnega razvoja nujna, zato smo na Eko konferenco povabili tudi kompetentne strokovnjake z okoljskega in gospodarskega področja.« Izpostavil je tudi pereč problem, s katerim se dnevno soočajo pri svojem delu na Agenciji: »Gradnja hidroelektrarne pomeni nereverzibilen poseg v prostor, ki za vedno spremeni habitat na tem področju, enako je z veternicami in sončnimi paneli, ki trpijo nasprotovanja. Podobno je z železnico, a na tem področju se sedaj končno stvari, sicer počasi, a premikajo,« je zaključil dr. Žlebir.

Na prvem panelu »Vpliv IPPC direktive na gospodarstvo« je predsedujoča prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj podala širok spekter primerov zemeljskega onesnaževanja in skozi zanimive podatke o svetovni revščini in hudi izrabi virov pozvala k inovativnosti - ne samo tehnološki, ampak tudi institucionalni, infrastrukturni, predvsem pa inovativnosti obnašanja.

eko-konferenca-15 Eko konferenca

Prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj

V video nagovoru evropske poslanke dr. Romane Jordan smo prisluhnili njenemu opozorilu, da so industrijske emisije največji vir onesnaževanja v Evropi, zato je omejevanje in nadzorovanje onesnaževanja zelo pomembno. »Pričakujemo, da bo zaradi direktive potrebna prilagoditev okoljskih tehnologij, s tem pa bodo sledile tudi okoljske inovacije: poenostavitev, strožji okoljski standardi in boljše izvajanje,« je še poudarila dr. Jordanova.

Razpravi o IPPC direktivi so se pridružili dr. Jože Roth, Jorg Hodalič, Marjan Mateta in Matjaž Ulčar.

Panelu o energetiki je predsedoval prof. dr. Peter Novak, ki je poudaril, da je trenutno najsigurnejša energija ravno sončna. »Ne vemo natančno, kaj bo jutri, a sonce bo nedvomno sijalo,« je otvoril drugi panel ter nadaljeval: »Začeti moramo govoriti o kakovosti energije, obenem pa se vprašati, ali je večja okoljska prednost, če imamo obnovljive vire, ali je večja okoljska škoda,« ter zbrane sogovornike pozval k razpravi.

Mag. Andreja Urbančič je kot strokovnjakinja za energetsko učinkovitost in sodelujoča pri pripravi energetske zakonodaje zbrane opomnila, da je energetska učinkovitost izjemno pomembna, saj trenutno v Evropski uniji 11 % BDP predstavlja za stroške energije.

Mihael Mirtič je s primerom dobre prakse - evropskim projektom »Energy Neigbourhoods2« prikazal, kako lahko s spremenjenimi bivalnimi navadami gospodinjstva v štirih mesecih dosežejo tudi do 9 % prihrankov energije, s projektom Vklopi prihranek pa je še en primer dobre prakse predstavil tudi Milan Lampret iz Elektra Ljubljana. Za zaključek uspešnega panela je društvo Planet Zemlja podpisalo sodelovanje z Agencijo za energetiko Novi Sad.

eko-konferenca-16 Eko konferenca
Panel o energetiki

Zaključni panel prvega dne Eko konference je nosil naslov Promet in zmanjšanje obremenjevanja okolja, predsedoval pa mu je Bojan Žlender, ki je povedal: »Mobilnost ni posebna dejavnost, ampak nujni pogoj za razvoj družbe. Trajnostna mobilnost pa je usmerjena v takšno družbo, ki išče razmerje med okoljskimi, socialnimi in ekonomskimi vidiki.« Na primeru tretjega pasu obvoznice je ilustriral slabost ljudskih navad. »Če infrastrukturi ponudiš možnost, se ta zgodi. Namesto tretjega pasu obvoznice potrebujemo boljši javni prevoz.«
Zanimivi razpravi so se pridružili še Primož Krapež s primerom dobre prakse - evropskim projektom »Clean Drive«, Andrej Brglez z Instituta za civilizacijo in kulturo s projektom »Egozero« in Rok Obreza z Elektra Ljubljana.

Ob domačih dobrotah z Eko kmetij Radovljiške občine je društvo napovedalo pričetek že tretjega natečaja Planetu Zemlja prijazna občina 2012, o zmagovalcih pa bo javnost izvedela več jeseni, na sejmu Narava - Zdravje.

Drugi dan konference, katerega prvi del je povezovala Betka Šuhel Mikolič, drugega pa častni član društva Planet Zemlja in priznan slovenski igralec Boris Ostan, je potekal v znamenju mladih. V sklopu Eko konference sta se namreč zaključila dva vseslovenska okoljska projekta - Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec in Zemljo so nam posodili otroci, kjer je zbrane nagovoril častni pokrovitelj dogodka, predsednik republike dr. Danilo Türk.

eko-konferenca-17 Eko konferenca

Med častnimi gosti dogodka, ki so podelili nagrade in priznanja najboljšim, je bil minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič, biatlonec Klemen Bauer, glasbenica Tinkara Kovač, stand up komik Tin Vodopivec, predsednica ZPMS Darja Groznik, v.d. direktorja Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo Alen Kofol in gostitelj dvodnevnega dogodka, direktor GRL mag. Iztok Bricl.

Karjši prispevek Gea TV si lahko ogledate tukaj:
http://www.youtube.com/watch?v=TJyK0EFGgCM

eko-konferenca-18 Eko konferenca

Stand up komik Tin Vodopivec

eko-konferenca-19 Eko konferenca

Zmagovalci akcije Zemljo so nam posodili otroci OŠ Sostro

eko-konferenca-20 Eko konferenca

Druga Eko konferenca 2011

Kraj: Gospodarsko razstavišče Ljubljana
Datum: 21. in 22. april 2011

Udeležence je uvodoma nagovorila evropska komisarka za podnebne ukrepe Connie Hedegaard, besede dobrodošlice pa sta jim namenila tudi generalni direktor ARSO, dr. Silvo Žlebir, ter meteorologinja z ARSO in častna članica društva Planet Zemlja, mag. Tanja Cegnar.

Dvodnevna konferenca je tudi tokrat povezala predavanja številnih priznanih strokovnjakov. Svoje poglede na spremembe v okolju so podali prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj z Biotehniške fakultete, prof. dr. Žiga Turk s Fakultete za gradbeništvo in geodezijo, prof. dr. Bogomir Kovač z Ekonomske fakultete, strokovnjakinja za energetsko učinkovitost pri Institutu Jožef Stefan, mag. Andreja Urbančič, direktor Urada za jedrsko varnost, dr. Andrej Stritar, prof. dr. Peter Novak, dekan Visoke šole za tehnologijo in sisteme, evropska poslanka, dr. Romana Jordan Cizelj, in številni drugi ugledni gostje. Udeležba na konference je bila brezplačna in odprta za javnost.

Ob pestrem spremljevalnemu dogajanju, katerega del je bil tudi začetek natečaja »Planetu Zemlja prijazna občina 2011« in predstavitev občine »Radol’ca, pristno sladka«, je potekala tudi zaključna prireditev Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec in tradicionalna akcija »Zemljo so nam posodili otroci«. Zbrane je pozdravil njen častni pokrovitelj, predsednik republike, dr. Danilo Türk, dogodek pa sta obiskala tudi minister za okolje in prostor, dr. Roko Žarnić, in generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije Majda Struc.

Foto utrinki:

eko-konferenca-71 Eko konferenca

eko-konferenca-8 Eko konferenca

eko-konferenca-9 Eko konferenca

eko-konferenca-10 Eko konferenca

eko-konferenca-11 Eko konferenca

eko-konferenca-12 Eko konferenca

Prva Eko konferenca 2010

Kraj: Hotel MONS, Ljubljana.
Datum: 22. in 23. april 2010

V dveh dneh so se zvrstila predavanja več kot 20-ih uglednih strokovnjakov in strokovnjakinj. Predavali so v okviru šestih panelov, in sicer na temo: Izobraževanja, Prometa in mobilnosti, Energetike, Energetsko varčne gradnje, EU in Slovenije ter Odpadkov. Med drugim so udeleženci lahko prisluhnili prof. dr. Lučki Kajfež Bogataj z Biotehniške fakultete, Marcu Gaparinettiju z Generalnega direktorata Evropske komisije za okolje, dr. Štefanu Bogdanu Šaleju, direktorju ICPE, prof. dr. Jožetu Mencingerju s Pravne fakultete Univerze v Ljubljani in številnim drugim. Nagovoril pa sta jih med drugim generalni direktor ARSO, dr. Silvo Žlebir, in minister za okolje in prostor, dr. Roko Žarnić. Udeležba na Eko konferenci, ki je potekala v slovenskem in angleškem jeziku, je bila brezplačna in odprta za javnost.

Našo prvo Eko konferenco je obogatil bogat spremljevalni program nevladnih organizacij, ki delujejo na področju varovanja okolja. Obenem je program konference obogatila tudi zaključna prireditev akcije Zemljo so nam posodili otroci, katere častni pokrovitelj je predsednik republike, dr. Danilo Türk. V okviru »Eko sejma« so se s svojimi projekti predstavila slovenska podjetja, ki si tako ali drugače prizadevajo za uveljavitev okoljskih praks. Udeleženci so si lahko ogledali razstavo Agencije za okolje in prisluhnili predstavitvi prve vselovenske čistilne akcije Očistimo Slovenijo!

Foto utrinki:

eko-konferenca-1 Eko konferenca

eko-konferenca-2 Eko konferenca

eko-konferenca-3 Eko konferenca

eko-konferenca-4 Eko konferenca

eko-konferenca-5 Eko konferenca

eko-konferenca-6 Eko konferenca

Do ponovnega srečanja prihodnje leto živite zeleno!