Zgledi vlečejo

Leta 2007 smo v našem društvu pričeli z akcijo Zgledi vlečejo, s katero smo ozaveščali javnost, spodbujali okolju prijazen življenjski slog ter nakupne navade. V hitrem tempu življenja, elektronskega komuniciranja in natrpanega urnika se življenjski slog ljudi razlikuje od tistega izpred 50 let. Uporaba jeklenega konjička, nenehno pranje oblačil, razsvetljen dom in podobne navade škodijo našemu okolju in čeprav se tega velikokrat zavedamo, se kljub temu razvadam težko upiramo.

Za prijaznejše okolje in bolj zdravo življenje lahko poskrbimo z drobnimi, a pomembnimi koraki. Zato v našem društvu ponovno oživljamo akcijo, v kateri podpisniki izjavljajo, da podpirajo spodbujanje proizvodnje in prodaje okolju prijaznejših izdelkov. Za zgled nam naj bodo ljudje, ki s podpisom izjave izražajo voljo in se moralno zavezujejo, da bodo v prihodnje pri izbiri vseh izdelkov kot pomembna kriterija upoštevali tudi obremenjevanje okolja ter energetsko učinkovitost.

Tudi pri izbiri svojih zasebnih ali službenih motornih vozil bodo pozorni na porabo goriva in izpuste toplogrednih plinov. Ob primerljivi kakovosti, varnosti in ceni bodo izbrali tistega, ki manj obremenjuje okolje. Prav tako pa bodo svoje znance in prijatelje spodbujali, da sprejmejo enako odločitev.

V naši akciji so se moralno zavezali izjavi že mnogi, med drugim tudi:

Dr. Danilo Türk, predsednik države
Milan Kučan, nekdanji predsednik države
Jelko Kacin, evroposlanec
Mirko Štular, odgovorni urednik na radiu Val 202
Petra Majdič, športnica
Jadranka Juras, glasbenica in igralka
Zoran Janković, župan MO Ljubljana
Lojze Petrle,evroposlanec
Tomo Križnar, slovenski popotnik in humanitarni delavec
Dr. Zdenka Čebašek - Travnik, varuhinja človekovih pravic

… in še mnogi drugi.

http://www.planet-zemlja.org/2007/11/podpisu-izjave-so-se-pridruzili-tudi-pri-unicefu-slovenija-agenciji-republike-slovenije-za-okolje-in-zvezi-prijateljev-mladine-slovenije/

V kolikor bi se želeli zavezati tudi vi in se pridružiti kopici privržencev našega planeta, vpišite svoje podatke v spodnje prostorčke, s čimer boste dodani seznamu zavezancev.


Ime in priimek:

E-naslov:

Ne prikažite mojega imena:

Saša Ivanc,

damijan.nacevski,

Aljaž Pengov Bitenc,

Sandra Janežič,

Dunja Valenčič,

JOLANDA REGOUC,

Alja Furlan,